HKIK

2021.10.15. 17:30

A duális szakképzés kérdéseit vitatták meg Egerben

Jövőkereső címmel a duális képzéssel kapcsolatos szakképzési és pályaorientációs konferenciát rendezett pénteken a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (HKIK). A tanácskozáson arra a kérdésre keresték a közös választ az előadók és a hallgatóság, hogy miként válhat vonzóvá egy tanuló számára egy vállalt, egy iskola.

Sike Sándor

Fotó: Daniel Beran

Szakemberek szerint az oktatásban bevezetett reform, az online világ együttesen új kapukat nyitott. A szakképzés megújulása tanulásra ösztönzi a gyakorlati képzőhelyeket, a tanulókat, a pedagógusokat egyaránt. Ezzel összefüggésben rendezett szakképzési és pályaorientációs konferenciát pénteken a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a Park & Hotel Egerben.

A konferencia hátteréről a HKIK titkárságvezetője, Nagy Katalin elmondta: az oktatásban bevezetett reform, az online világ új kapukat nyitott. A szakképzés megújulása tanulásra ösztönzi a gyakorlati képzőhelyeket, a tanulókat, a pedagógusokat egyaránt. – Mindezek arra inspiráltak bennünket, hogy a hagyományos szakképzési tanévnyitó konferenciánk középpontjában is az oktatás-szakképzés megújulása álljon – tudatta a titkárságvezető.

A népszerű énekes, Geszti Péter Megújulás és innováció címmel tartott előadást Fotó: Berán Dániel / Heves Megyei Hírlap

A tanácskozáson öt előadást hallhattak a résztvevők, közöttük olyan ismert menedzser, reklámszakember prezentációját is, mint Geszti Péter énekes. A referátumok egyikét dr. Klész Tibor tartotta Kinek pálya ma szakmát tanulni és oktatni? – az átalakuló szakképzési rendszer lehetőségei, szabályai és kihívásai címmel. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara osztályvezetője a Heolnak elmondta, az új szakképzési rendszert bő egy éve vezették be. A szisztéma számos lehetőséget és kihívást is jelent.

– A kamarai rendszer révén azt próbáljuk elérni, hogy ezeket a lehetőségeket közösen megtaláljuk a duális képzőhelyek számára – fogalmazott az osztályvezető. – A tapasztalatok azt mutatják, hogy a vállalkozások nagyon érdeklődnek iránta. Bár sokan kivárnak, mások viszont mindenképpen akarnak tanulóképzéssel foglalkozni, hiszen szakmát adni egy tanuló, vagy felnőtt kezébe mindig nagy előny egy cég munkaerő-utánpótlása, versenyképessége megőrzése céljából. A duális képzés szereplői számára megéri a résztvétel, de nem feltétlenül csak finanszírozási szempontból, hiszen vállalati oldalról egyfajta társadalmi felelősségvállalás is van abban, hogy valaki átadja a szakmai tudását.

Vitkóczki Marianna, a HKIK oktatási irodavezetője kérdésünkre közölte, a kamarának tanácsadói szerepe, s hatósági feladata is van a duális képzésben.

– Felkészítjük a cégeket, koordináljuk a tennivalókat annak érdekében, hogy vállalkozzanak erre az újszerű, nagyobb felelősséggel és nagyobb anyagi vonzattal járó képzésre – jelentette ki. – Emellett mi vagyunk, akik ellenőrizzük, hogy a vállalkozásoknál folyó képzés megfelelő szintű-e. Mi engedélyezzük a képzőhelyként való nyilvántartásba vételt, s ellenőrizzük, hogy az ott folyó gyakorlati képzés megfelel-e a jogszabályoknak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában