forradalom és szabadságharc

2021.10.23. 16:31

A hősök előtt tisztelegtek Egerben október 23-án – Fotók

A megyeszékhelyen is megemlékeztek az 1956-os forradalomról és szabadságharcról, s annak hatvanötödik évfordulójáról.

M. H.

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Szántó György

Az ünnepséget szombaton a Gárdonyi Géza Színházban tartották, ahol az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Gyakorló Általános, Közép-, Alapfokú Művészeti Iskola és Pedagógiai Intézet diákjai adtak színvonalas műsort.

Mirkóczki Ádám polgármester köszöntőjét XII. Pius pápa gondolataival kezdte.

– Az emberek között felmerült nézeteltéréseket sohasem lehet hadseregekkel, mészárlással, rombolással megoldani, hanem csak méltányossággal, törvényességgel, okossággal és igazságossággal. Ha az igazi béke utáni vágytól hajtott bölcs emberek összegyűlnek, hogy ilyen komoly problémájukkal foglalkozzanak, minden kétséget kizáróan arra kell kényszerítve érezniük magukat, hogy az igazságosság útját válasszák és ne az erőszak meredek lejtőin kalandozzanak, ha megfontolják, hogy milyen nagy veszélyei lehetnek egy háborúnak, amely kis szikrából hatalmas tűzvésszé tud fejlődni – idézte.

 

Mint mondta, 1956-ban hiába a szovjet győzelem és a megtorlás, valami akkor végérvényesen megváltozott, s ott munkált minden magyar lelkében határon innen és túl.

A köszöntő után a polgármester különböző elismeréseket adott át.

Pro Agria szakmai díjat adományozott Herczeg Béla testnevelő, kézilabda edzőnek. Eger Kiváló Sportolója díjat kapott az Egri Városi Sportiskola birkózója, Osváth-Nagy Noémi. Kiváló Egri Diák elismerésben részesült Sallai Nóra, a Neumann János Gimnázium, Technikum és Kollégium tanulója. Eger Város Jó Tanulója, Jó Sportolója lett az egri Gárdonyi Géza Ciszterci Gimnázium és Kollégium diákja, Jacsó Barnabás és a Neumann János Gimnázium, Technikum és Kollégium diákja, Sári Pálma.

Köszöntötték hetvenedik születésnapján Lakatos András birkózót, illetve a tokiói olimpián részt vett egri származásúakat, Bíró Attila vízilabdaedzőt, Szilágy Dorottya, Vályi Vanda, Erdélyi Balázs, Zalánki Gergő vízilabdázókat, Holló Balázs, Békési Eszter úszókat és Sike Andrást, a magyar kötöttfogású birkózó válogatott szövetségi kapitányát. Ezt követően a színház előtti emlékműnél koszorúztak a résztvevők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában