programok

2021.10.23. 07:00

A szabadságharcról emlékeznek meg Heves megyében

Szombaton az 1956-os forradalom és szabadságharcra emlékezünk. Megnéztük, megyénk nagy­városaiban miképp tisztelegnek a hősök előtt.

Molnár Helga

20191023 Eger fotó: Huszár Márk Martin HM - Heves Megyei Hírlap Október 23-i ünnepi megemlékezés Egerben az 1956-os emlékműnél.

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Huszár Márk

Az 1956-os forradalom és szabadságharc Magyarország népének a sztálinista terror elleni forradalma és a szovjet megszállás ellen folytatott szabadságharca, amely a XX. századi magyar történelem egyik legmeghatározóbb eseménye volt.

Minden évben méltóképpen emlékeznek meg az eseményekről.

Egerben szentmise lesz a bazilikában 10 órától, majd a díszünnepség 11 órakor kezdődik a Gárdonyi Géza Színházban. A résztvevők az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Gyakorló Általános, Közép-, Alapfokú Művészeti Iskola és Pedagógiai Intézet diákjainak előadását láthatják, ezt követően Mirkóczki Ádám polgármester mond beszédet és ad át kitüntetéseket, s a jelenlévők a Hatvani kapu téren található 1956-os emlékműnél koszorúznak.

Hiesz György, Gyöngyös polgármestere arról tájékoztatott, hogy megemlékezésük 9 órakor szentmisével kezdődik a Szent Bertalan-templomban. A mise után átsétálnak az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc Szent Bertalan utcai emlékművéhez, ahol beszédet mond Kárpáti István alpolgármester, majd koszorúznak.

Hevesen október 22-én emlékeztek, 13 órakor volt a szentmise, majd a művelődési központban ünnepi műsort láthattak a jelenlévők. Közreműködött ebben a Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és a Harmónia Alapfokú Művészeti Iskola is. Ezek után koszorúztak, majd ugyancsak a művelődési központban 1956-os vonatkozású táncházban és kézműves-foglalkozáson is részt lehetett venni. Az ünnepi beszédet Szabó Zsolt, a térség országgyűlési képviselője tartotta. Október 23-án 10 órakor is lehetőség lesz koszorúzásra a Guba Dezső és a hevesi 1956-os forradalmárok emléktábláinál.

Hatvanban a Grassalkovich Antal Baptista Szakiskola aulájában tartottak ünnepséget pénteken délelőtt fél 12-kor, ahol bemutatták Csicskár Dávid Uchebnik című kisjátékfilmjét. Szombaton 10 órakor a Hősök emlékművénél beszél Horváth Richárd polgármester, majd a Damjanich János Technikum és Kollégium diákjai lépnek föl.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában