1552

2021.10.17. 18:47

A török feletti győzelem napját ünnepelték az Egri Várban (fotók)

A törökök feladták az Egri Vár ostromát és elhagyták Egert 1552. október 17-én. A győzelem emlékére ez minden évben az Egri Vár Napja, amelyet múzeumpedagógiai és kézműves foglalkozásokkal, haditorna bemutatókkal, történelmi játszóházakkal és szakmai programokkal ünnepeltek vasárnap az erődben.

Molnár Helga

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Berán Dániel

Idén is rengeteg látogatót vonzott az Egri Vár Napja vasárnap. Unatkozni nem lehetett, a meleg, őszi napon sok család választotta kikapcsolódásul ezt a programot. Délelőtt hangos dobpergés mellett felvonultak a hagyományőrzők, hogy aztán a Dobó téren díszsortűzzel invitáljanak mindenkit a palotaudvarba. Ott a szegedi Pavane Együttes zászlóforgatói mutattak be különböző trükköket a lobogóikkal. Ebben az évben az egyik új programelem volt, hogy ismét megnyílt a Törökkert, ahol egy dervis, egy gönöllü és Kiszil basa fogadta az aknafigyelő folyosók rejtett járataiból érkező vendégeket. A Varkoch-kapuhoz és a palotaudvar jó részére is bevették magukat a törökök, akik a török kultúra, a korhű fegyverek és viseletek világába kalauzolták el az érdeklődőket.

Kiváló kikapcsolódási lehetőséget biztosított a családok számára az a tíz állomásból álló vitézi próbatétel, amelynek teljesítését követően az egri vár apródjává avatták a legkisebbeket. Elmaradhatatlan programelemként újra volt zoknicsata, a JátékVár Játszóházban pedig mesemondással egybekötött kézműveskedés várta a gyerekeket, s a kíváncsiskodók megismerhették a múzeum műhelytitkait is. A restaurátorok bemutatták különleges szakmájuk mesterfogásait és betekintést engedtek az aranyozás rejtelmeibe.

Az Egri Vár Napját 2002 óta minden évben megrendezik, tisztelegve a hősök emléke előtt, akik 469 esztendeje sikerrel védték meg az erődítményt. Ez alkalommal is megkoszorúzták Dobó István síremlékét a Hősök termében. A napot az Eszterházy Károly Gyakorlógimnázium rockzenekarának koncertje zárta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában