állattartás

2021.10.24. 11:30

Egy év alatt csökkent a haszonállat-állomány Heves megyében

A növekvő ­húsfelvásárlási és gabonaárak a Heves megyei ­állatállományban is okoztak ­változásokat ebben az esztendőben. Körképünk szűkebb hazánk mutatói alapján készült.

Tóth Balázs

A szarvasmarhák állománya – az adatok szerint – egyedüliként gyarapodott a haszonállatok sorában Archív

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Huszár Márk

Változatosan alakult az utóbbi években a haszonállat-állomány Hevesben. Az utóbbi egy évben csak a szarvasmarhák száma gyarapodott, de a 2017 júliusihoz képest főleg juhokból lett kevesebb. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) tavaly nyáron változtatott a felmérési módszerén is, már csak a gazdaságküszöböt elérő állattartók adatait teszi közzé. A hús- és tejárak, a kereslet növekedése a Heves megyei állattartók működésére is hatással volt, a vaddisznók sertéspestise, illetve a máshol gondot okozó madárinfluenza nem befolyásolta azt.

A nyers tej felvásárlási ára növekedett, leginkább 2021 tavaszán volt fölívelőben, nyáron viszont kissé csökkent. A vágómarháért fizetett összegek stabilan alakultak egészen ennek az évnek a nyaráig, azóta csökkenő tendencia is volt, amit növekedés követett. Egy esztendő leforgása alatt jelentősen nőtt megyénkben a szarvasmarha-állomány, kétezerrel többről adtak számot a megyei gazdaságok, mint amennyiről tavaly júniusban beszámoltak. A 20 ezer hétszáz szarvasmarha pedig a 2017-ben nyilvántartott mennyiséghez képest harmadával több lett. A tehenek száma ehhez hasonló ütemben növekedett 2017-hez viszonyítva, ellenben az egy évvel korábbihoz képest a részarányuk kicsit csökkent, a 9 ezer négyszázas tejelő állomány azonban így is hétszázzal haladja meg a 2020 nyári mutatót.

A szarvasmarhák állománya – az adatok szerint – egyedüliként gyarapodott a haszonállatok sorában Archív fotó: Huszár Márk / Heves Megyei Hírlap

A sertéstenyésztők most nem tudják olyan áron értékesíteni a vágósertéseket, mint tehették azt 2019-ben, az idei év árai hasonlóak a 2020-as esztendő második feléhez. A Heves megyei sertéstartók kétezerrel kevesebb disznót is neveltek, 22 ezer 400 sertés volt a megyei ólakban. Ez még mindig hatezerrel több, mint amennyi volt 2017-ben. Az anyakocák száma az öttel ezelőtti összeíráshoz képest nem változott, ugyanúgy ezerkétszáz körül alakult, bár tavaly júniusban az ezerháromszázat is meghaladta.

A korábban stabilnak mondható 20-22 ezres juhállomány Hevesben a múlt év második felétől csökkenésnek indult. Juhból a gazdaságok 17 ezer nyolcszázról adtak számot a KSH-nak, ebből 13 ezer 600 volt anyajuh. Utóbbiból már tavaly is 16 ezer 300 volt, ami nagyobb juhállomány mellett is kevesebb volt a 2017-esnél.

A KSH összeírási módszertana a tyúkok esetében hozta a legnagyobb változást. Ez az állomány idén június elsején 348 ezer volt Heves megyében, míg egy évvel korábban az új módszertan szerint 373 ezer, a kisebb állományokkal együtt pedig 523 ezer. Négy évvel korábban viszont még több mint 880 ezer tyúkot tartottak Hevesben. A tojás miatt nevelt baromfik száma azonban növekedésnek indult, a termények ára és a kereslet pedig a baromfihús és a tojás árát is intenzíven magával húzta.

Míg 2017-ben 116 és fél ezer tojótyúkot tartottak szűkebb hazánkban, addig tavaly nyáron a számuk a régi módszer szerint 99 ezer, az új szerint 87 ezer alá esett vissza. Az utóbbi egy évben azonban intenzív növekedés tapasztalható, s a tojás miatt tartott tyúkok mennyisége meghaladta a 140 ezret a hevesi baromfitelepeken.

Az országos tendencia eltér a megyeitől, bár szűkebb hazánk szerepe az állattartásban kétségkívül kicsi. Összességében megállapítható, hogy a szarvasmarhák és a tehenek állománya stagnált, a sertéseké és a juhoké kicsit csökkent, tyúkból több, tojóból kevesebb volt júniusban.

Az idén egész nyáron emelkedtek hazánkban az állati termékek árai

Augusztusban már negyedik hónapja gyorsult a mezőgazdasági felvásárlási árak emelkedése, a júliusi 21,3 százalékról 24,1 százalékra növekedett a drágulás mértéke, írta az MTI. Az emelkedést a növényi termékek húzták, az átlagos árszintjük 32,7 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál, ami 4,9 százalékponttal több a júliusinál. Az élő állatok és állati termékek átlagos éves áremelkedése az előző havi 9,1 százalékosról 7,9 százalékosra szelídült. Az élő állatok felvásárlási ára augusztusban 6,2 százalékkal emelkedett, a vágósertés ára 6,2 százalékkal esett, a vágómarha 13,7 százalékkal, a baromfi 16,2 százalékkal drágult. Az állati termékek közül a tej ára 8,4 százalékkal, a tojás 8,9 százalékkal volt drágább, mint tavaly augusztusban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában