a hét embere

2021.10.16. 11:30

Feltölti a munkája a kitüntetett gyöngyösi szociálpedagógust

Maka Piroska szociálpedagógus, a gyöngyösi Kistérségi Humán ­Szolgáltató Központ igazgatója a kö­zelmúltban vehette át a megyei közgyűléstől a Heves megyéért kitüntetést.

Szabó István

Maka Piroska kiteljesedik a hivatásában Fotó: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Fotó: Czimer Tamas

Maka Piroska gyermekkora óta készült a tanítói pályára, és a főiskola elvégzése után tizennyolc évig a gyöngyöspatai általános iskolában tanított elsős-másodikos gyerekeket. Nagyon szerette a munkáját, egy idő után mégis úgy érezte, áll más lehetőség is előtte, mégpedig az, hogy az embereket segíthesse. Érdeklődése a szociális szféra felé fordult, és már a szakma képzésének hajnalán, a kilencvenes évek zárultával szociálpedagógusi diplomát ­szerzett.

– Tudatos választás volt, már a tanulmányaim alatt eldöntöttem, mihez kezdek ezzel a végzettséggel. Fájó szívvel hagytam el a tanítói pályát, de a jó döntés meggyőződésével kezdtem dolgozni a gyöngyösi, fogyatékosokkal foglalkozó intézmény vezetőjeként 2001-ben. A kisdiákokban is azt kerestem, mire képesek, s nem azt, hogy mire nem. Nincs ez másképp a szociális munka során sem – emlékezett vissza.

Tanítói pályafutása során a kollégák úgy jellemezték, mint aki tyúkanyóként gondoskodik a gyermekekről. Ez az alaptulajdonsága jól kamatozik mai munkájában is.

– A szociális munka során egy ember problémája csak a fele a megoldandó egésznek. A másik fele maga a személy, aki a problémát hordozza, a saját tapasztalataival, erőtartalékaival, értékrendjével. Ezeket fel kell tárni nála, hogy a megoldásra, a túlélésre megtanítsuk. Ebből a szempontból mára paradigmaváltás történt a szakmában. A klienseink problémamegoldó képességét fejlesztjük, hogy annak segítségével ő maga oldhassa meg a gondjait. E munkám kezdetén a terepmunka megtanított arra, hogy nem állhatunk oda mindenki mögé, nem mondhatjuk meg lépten-nyomon, mit tegyen. Segíteni kell nekik megtalálni a saját útjukat, azokat a külső impulzusokat, amelyekre ahhoz van szükségük, hogy minőségi életként élhessék meg a mindennapjaikat – összegezte Maka Piroska.

Az igazgatónő a legnagyobb szakmai örömnek azt nevezte, hogy sikerült a kitűzött célt teljesíteni, a szociális szolgáltatásokhoz való egyenlő esélyű hozzáférés ma már biztosított Gyöngyösön és térségében. Új szakmai kihívást jelent a demencia széles körű terjedése.

– Az egészségügyi világszervezet adataiból látszik, mekkora feladat elé nézünk. Hazánkban lépnie kell a szociális szakemberek mellett a politikai döntéshozóknak is. A demencia problémájának kezeléséhez szükséges stratégiai tervezéshez megfelelő távlati víziókra van szükség – emelte ki az igazgatónő.

Nagy kihívás a szociális munka területén dolgozók számára, hogy ne égjenek ki a stresszhelyzetek sokaságától, hogy a személyiségük ne sérüljön, de feltöltődjön.

Maka Piroska kiteljesedik a hivatásában
Fotó: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

– A család támogatása nélkül ez nem menne. A szociálpedagógusi tanulmányaimat sem tudtam volna végigvinni családanyaként, munka mellett, ha otthon nem áll mindenki mellettem. Nyilván ma sem lehet azonnal pótolni a munkával töltött estéket, hétvégéket, de ezeket kompenzálják a megértéssel megszervezett más alkalmú együttlétek – magyarázta.

Maka Piroska számára feltöltődést jelent, hogy visszatért örök szerelméhez, a tanításhoz is. Szupervizor-coach végzettsége révén vezetőket és szociális szakembe­reket segít a mindennapi prob­lémamegoldás megélésében. Kikapcsolódást jelent neki a természetjárás, a kertjének a gondozása vagy egy be­szélgetős közös főzés a barátaival.

– Szerencsés ember vagyok. Szeretem, amit csinálok, és ami a sokszínűsége révén fel is tölt, Szerencsés vagyok, mert kiváló kollégáim vannak, akikre bátran rábízhatom magam a munkámban. Büszke vagyok a családomra, gyermekeimre, akik szeretetével és támogató erejével teljes az életem – összegezte.

Névjegy:

Született: Gyöngyös, 1964

Tanulmányok: Berze Nagy János Gimnázium (1983), Jászberényi Tanítóképző Főiskola, tanító (1986), ugyanott szociálpedagógus (2000), Károli Gáspár Református Egyetem, szupervizor-coach (2019)

Munkahely: Gyöngyöspatai általános iskola (1986–2001), fogyatékkal élők napközi otthona, majd Kistérségi Humán Szolgáltató Központ 2001-től.

Család: Balázs fia geológus, 3 hónapja született kislánya, Nóra lánya vegyészmérnök.

Elismerések: Gyöngyös város szociális ügyéért díj (2005), Heves megyéért díj (2021)

Hobbi: kirándulás, kertápolás.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában