kiállítás

2021.10.15. 16:39

Kopcsik 80: születésnapi ajándék a most nyílt tárlat

– Az ősz haj csupán a 15 évi cukorliszttel való közös munka színbeli következménye – adta meg a jubileumi kiállításmegnyitó hangulati felütését Herczeg István grafikusművész csütörtökön a Vitkovics házban. Jóbarátja, munkatársa Kopcsik Lajos Oscar- és Venesz-díjas, Guinness-rekorder mestercukrász munkáinak tárlatát nyitotta meg eképpen.

G. R.

A Kopcsik 80 címet viselő, s november közepéig az Egri Kulturális és Művészeti Központ(EKMK) Vitkovics Alkotóházában látható kiállítás darabjai az elmúlt években ládában pihentek. Az apropót, hogy az eredetileg vándorkiállításra, a Kopcsik Marcipánia népszerűsítésére szánt cukorműveket ismét a közönség elé tárják, a mester nyolcvanadik születésnapja adta.

Ezt már Kiss Renáta, az EKMK igazgatója idézte fel megnyitóbeszédében, amelynek végén egy születésnapi tortával is köszöntötte a kerek évfordulót augusztusban ünnepelt mestercukrászt. A vitrinekben nem csak Kopcsik Lajos remekműveit, hanem díjait, elismeréseit is megnézheti a látogató. Egy igazán eredményes életút relikviái mellett a falakon pedig a cukorművek mesélnek mindarról, ami a mestercukrászt éltette. Zeneszerzőportré, Vasarely kép cukorba álmodva éppúgy függ a falakon, mint a kedves mesehősök Mazsola, Tádé, vagy éppen Manócska. Ott vannak a falakon a Kass János grafikákkal készült cukorbélyegek, de számos más édes remek is. Persze egyik sem ehető, de kidolgozottságukat látva azt hiszem, ez senkinek nem is jut eszébe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában