aradi vértanúk

2021.10.06. 15:40

Megemlékeztek a hősökről Heves megyében – Fotók

Heves megye több településén, így Egerben és Gyöngyösön is megemlékeztek a hősökről október 6-án.

M. H., Sz. Sz. I.

Fotó: Daniel Beran

Az aradi vértanúk emlékére szerveztek főhajtást és koszorúzást Egerben, a Lenkey-udvarban szerdán. Az eseményen az Egri Lenkey János Általános Iskola növendékei adtak ünnepi műsort. Ezt követően Munkácsi Sándor tartalékos ezredes, a Magyar Tartalékosok Szövetségének elnöke felidézte a 172 évvel ezelőtt történteket, majd megkoszorúzták Lenkey tábornok szobrát.

Az aradi vértanúk előtt tisztelgő gyöngyösi megemlékezés gróf Batthyány Lajosnak, az első felelős magyar kormány 1849-ben, szintén e napon, Pesten kivégzett miniszterelnökének mellszobránál zajlott. Ünnepi beszédében dr. Szén Gabriella önkormányzati képviselő arról beszélt, hogy a ma embere csak főhajtással adózhat előttük.

– Ezek az emberek a szabadságért, az egyenlőségért, az igazságért, az általuk képviselt ügyért, a nemzetért áldozták életüket. Örök tanulság, hogy az igazság, idővel, mindig utat tör magának. Az áldozat sosem hiábavaló, a történelem hibáit a jövő rendezi. Egyetlen elnyomó rendszer sem maradhat büntetlen, akkor sem, ha az igazság hangjait átmenetileg erővel fojtja el – fogalmazott a képviselő.

A Berze Nagy János Gimnázium diákjai ünnepi műsorukban Schweidel József honvéd tábornok alakjának felidézésével tisztelegtek az aradi tizenhármak előtt. A gyöngyösi önkormányzat, a városi intézmények, a pártok és civil szervezetek elhelyezték a megemlékezés koszorúit a Batthyány-szobor tövében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában