Turizmus

2021.11.03. 17:30

Kevesebb vendég érkezett augusztusban Heves megyébe

T. B.

20200831 Eger fotó: Berán Dániel, BD / Heves Megyei Hírlap Óriáskerék Egerben, a Gárdonyi téren.

Fotó: Dániel Berán

Országosan növekedett, Heves megyében viszont csökkent a kereskedelmi szálláshelyeken töltött vendégéjszakák száma augusztusban. A KSH összesítése szerint országosan tavalyhoz képest tizenegy százalékos volt a növekedés a szállodákban, panziókban, kempingekben, 2019 azonos hónapjához mérten viszont 24 százalékos volt az elmaradás.

A belföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma augusztusban 1,9 százalékkal nőtt, valamint 1,4 százalékkal meghaladta a két évvel korábbit is. A külföldi vendégek által itt töltött idő felével emelkedett, ám még mindig csak ötven százaléka volt a két évvel korábbinak. Újraindultak a táborozások, népszerűbbek lettek a panziók, kempingek és üdülőháztelepek, a szállodák forgalma pedig a tavalyi szinten maradt. A vendégforgalom harmada a Balatonra koncentrálódott.

Heves megye kereskedelmi szálláshelyei kevéssé részesültek a felfutó turizmusból, mivel nem csak a 2019 nyár végi, de még a tavaly augusztusi számoktól is elmaradtak az aktuális mutatók. Idén augusztusban 61,6 ezer vendég 160,3 ezer vendégéjszakát töltött kereskedelmi szálláshelyen, ez 3,6 ezerrel, illetve 7,4 ezerrel maradt el a 2020-astól. A külföldiek száma közel ezerrel, az általuk itt töltött idő háromezer éjszakával emelkedett, de a külföldi vendégforgalom így is körülbelül a tavalyelőtti negyven százaléka.

Az egyes népszerű Heves megyei települések közül Eger kereskedelmi szálláshelyeinek forgalma a megye többi desztinációjához képest szépen emelkedett, 22 ezer vendég 53 ezer éjszakát fizetett és külföldi vendégből is több érkezett, ami öt-hat százalékos növekedést jelentett. Ezzel ellentétben nagyjából a harmadával zuhant Egerszalók turizmusa – s felelt szinte a teljes megyei visszaesésért –, de szintén csökkenő számokat produkált Poroszló, Gyöngyös és Parádsasvár. Kisebb-nagyobb mértékben – öt-tizenöt százalékkal –, de emelkedett Szilvásvárad, Noszvaj és Mátraszentimre népszerűsége, míg Demjén és Parád szállodái a tavalyihoz hasonló forgalmat bonyolítottak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában