fűtés

2021.11.19. 07:00

Lesz elég tűzifa, és még az ára sem nőtt a tavalyihoz képest

Tűzifából nem lesz hiány az idei télen sem az Egererdő Zrt. szakembere szerint. Az előrelátók még tavasszal, de legkésőbb a nyár elején beszerezték a fűtőanyagot. Aki most lát neki a beszerzésnek, számolhat azzal, hogy csak friss kitermelésűt tud venni.

Sike Sándor

_LPD7123.jpg

Fotó: Lehoczky Péter

Megkerestük az Egererdő Zrt.-t, s megkérdeztük, hogy lesz-e elegendő tűzifa télen. Vigh Ilona, a cég kommunikációs és közjóléti vezetője szerint az, aki megfontolt és rutinos felhasználó, már tavasszal vagy legkésőbb nyár közepéig beszerezte a téli tüzelőjét, hogy legyen kellő ideje a kiszáradásra.

– A előre gondolkodók aránya becsléseink szerint a 80 százaléka lehet a fával fűtőknek. Az ősszel újraindult fakitermelésekből pedig lesz elegendő mennyiség a fennmaradó vásárlóknak. Ők számíthatnak azonban arra, hogy már csak friss kitermelésű, nyers faanyag áll majd rendelkezésükre – mondta a kommunikációs és közjóléti vezető.

Érdeklődtünk az árak felől is. Megtudtuk, az egységár megegyezik az előző évekével. Felvágatlanul erdei köbméterenként 24 200 és 26 500 forint között kapható, a darabolt tűzifa mázsája pedig 3220 -és 3450 forint közt van.

– A fával fűtő háztartások száma évről évre lassan, de folyamatosan csökken az egyéb fűtési módok térnyerésével. Említhető itt az elektromos fűtés, a napelem, a hőszivattyú, illetve a gázfűtés is – mondta a szakember.

Vígh Ilona a beszerzéssel kapcsolatban közölte: a hengeres tűzifa értékesítésével, illetve a szállítással kapcsolatban közvetlenül a hét erdészeti egységük nyújt segítséget. Az értékesítés erdei köbméterben történik. Aki „konyhakész”, azaz hasogatott tűzifát keres, az Egerben a felnémeti Tűzifaudvaron, Gyöngyösön pedig a MÁV-rakodón működő telephelyét keresheti fel, s juthat hozzá. Ezekben az esetekben az értékesítés súlyra történik, hitelesített hídmérleggel. Hozzátette, az összes erdészeti egység és telephely elérhetősége megtalálható a honlapjukon.

Ami a megrendeléstől a szállításig eltelt várakozási időt illeti: hengeres fa esetében a szállítást elsősorban az időjárás és abból következően az erdei utak járhatósága befolyásolja. Fontos szempont még a fuvarozói kapacitás is, mely ebben az időszakban jelentősen leterhelt. Hasított fa esetében mindkét értékesítőhely bármilyen időjárás esetén megközelíthető. Azonban a szezonbéli kereslet miatt a megrendeléstől a kiszállításig az idő nagyjából 5–8 munkanap.

Kérdés, számottevő-e még a falopás. A szakember szerint a faanyag szállításával kapcsolatos szigorítások bevezetése miatt a tolvajlások jelentősen csökkentek, illetve csökkennek. A feltételezett elkövetői körök jelentős része – a szigorodó szabályok és a munkaerőpiac átrendeződése miatt – legális bevételi források után nézett. – A szállítással kapcsolatos ellenőrzéseket a kollégáink a rendőrséggel, polgárőrséggel együtt végzik. Segítségünkre vannak az erdőben kihelyezett kamerák is – mondta Vígh Ilona.

Kezdőképünk illusztráció Fotó: MW

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában