hagyomány

2021.11.14. 15:00

Márton-napi programokkal ünnepelt Heves megye – Fotók

Felelevenítették a népi hagyományokat a Heves megyei településeken.

Sz. M. L.

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Gál Gábor

Márton napi totyogót szervezett szombat délutánra az Egri Kultúrális és Művészeti Központ a Forrásba.

– Két órától kézműves foglalkozás várta a kicsiket, liba-lámpás készült a forrásban. Nagyon lelkesek és ügyesek voltak, a programon sok érdeklődő vett részt, akik ezt követően a Ludas Matyit láthatták az Apolló Színház előadásában. A klasszikus mese feldolgozását nem a megszokott módon láthatták a nézők, hanem a szegény vásározók szemszögéből, akik jó dolgukban már nem tudnak mit kitalálni, hát úgy gondolják, csinálnak egy színházat – tájékoztatta lapunkat Berecz Klára igazgatóhelyettes, az esemény főszervezője.

Elmondta, a zárt terekben úgy tartották meg az eseményeket, hogy elkerüljék a zsúfoltságot, bármikor be lehetett kapcsolódni a programba. A délután folyamán pedig liba-lámpásokat készítettek.

– Az elkészült vagy az EKMK által biztosított lámpásokkal az előadás után a Bartók Béla térről a Dobó térre sétáltunk bábművészek vezetésével. A város fő terén pedig Kicsi lámpásom címmel Molnár Orsi meglepetés koncertje várta őket – tette hozzá Berecz Klára.

Kiemelte, a főszerep a szórakozásé volt, de a néphagyományokba is betekintést nyerhettek a gyermekek. S kifejezett öröm, hogy sokakat sikerült bevonni a kézműveskedésbe. Egy négytagú egri család elmondta, nagyon örülnek a kezdeményezéseknek, hiszen kellemes kikapcsolódást nyújtott az egész családnak, s fontos, hogy az egész délutánt digitális eszközöktől távol, képernyőmentesen tölthették el.

Noszvajon is megünnepelték a jeles eseményt a Patakparti Piactéren. Délelőtt a Madárom Társulat előadása és egyéb gyermekprogramok zajlottak a Pitypang-házban. A piactéren kézműves vásár, libás ételek várták az érdeklődőket. Egerszalókon a Barlanglakásoknál népzenei koncert és táncház, töklámpás készítés, gyertyamártás, népi játékok, kemencés libasütés várta a helyieket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában