környezetvédelem

2021.11.20. 20:03

Ötszázhúsz köbméter kommunális hulladékot szedtek ki a Tisza-tóból

Másfél évnyi takarítás ért véget a Tisza-tavon. Fejes Lőrinc, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság kiskörei szakaszmérnöke a Heolnak elmondta, ez volt az eddigi leghosszabb ilyenfajta védekezés a vízen.

Molnár Helga

Az utolsó kupacokat is elszállítják a vízlépcsőtől, sikeres volt az utóbbi tizenöt hónap tisztítási munkája

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Fotó: Huszár Márk

– Mindig ilyennek szeretnénk látni a tavat – utalt a víz tisztaságára Fejes Lőrinc. Mint mondta, másfél éves takarítás eredményét láthatjuk most. A hulladékmező kisebb vagy közepes árhullámmal jutott el a kiskörei vízlépcsőig.

– Egy egyre növekvő mezőt képezett a kommunális hulladék és a fauszadékok halmaza. Fölmértük, s megkezdődött a vízminőség-kárelhárítási munka – ami ugyanolyan védekezésnek számít, mint az ár- és belvíz elleni –, speciális úszómunkagépekkel, hajókkal hoztuk ide azt a kotrót, mellyel teleraktuk a kétszáz tonnás uszályunkat – részletezte.

A szemetet a vízlépcső melletti kirakodótérre szállították, ahol gépi és kézi erővel válogatták szét a hulladékot az uszadék fától. Ami alkalmas volt tűzifának, méteres darabokra vágták, a hulladékot fajtánként szortírozták.

– Külön szedtük a fehér és a színes PET-palackot, külön a fémet és az üveget, és van egy vegyes rész, amiben vannak papucsok, szigetelőanyagok, hűtők, autógumik. Utóbbiak sajnos nem újrahasznosíthatóak, de a többi igen – tette hozzá.

Az utolsó adag hulladék a vízlépcsőnél több mint egy hektár mező volt, de Fejes Lőrinc összesített adatokkal is szolgált:

Tavaly júliusban kezdtük el a tisztítást, ez volt a leghosszabb idejű védekezés. Ötszázhúsz köbméter kommunális hulladék, 890 köbméter tüzelőanyagnak hasznosítható fa, tízezer-ötszáz köbméter egyéb szerves anyag került ki ebben a tizenöt hónapban a vízből.

A tűzifát a dolgozók és a közfoglalkoztatottak között osztják szét, a többi szerves anyagot pedig egy speciális gépsorral szelektálják, darabolják, rostálják, és ebből kisebb-nagyobb apríték keletkezik, illetve van egy humuszosabb része is. Az apríték a hőerőműbe kerül, a többit komposztként használják fel.

Fejes Lőrinc elmondta, 2019-ben volt először Tisza-tavi PET Kupa, tavaly a pandémia miatt elmaradt, de idén újra megtartották. Ebben az évben már nemcsak gyűjtöttek, hanem elkezdték szétválogatni is, s felderítettek néhány olyan vállalkozást, amelyek igényt tartottak a PET-palackokra. Mint tudatta, az együttműködés folytatódik.

 

Sikeres az együttműködés

Sikeresen zárult a Hulladékmentes Tisza program első két éve, hiszen nyolcvan tonna hulladék összegyűjtésével zárult az összefogás, amit a Tiszai PET Kupa, az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a The Coca-Cola Foundation – a Coca-Cola globális alapítványa – indított útjára. Az alapítvány a támogatáson túl sokkal többet adott a Tiszának és a résztvevőknek: a hulladéktérképezéshez elindult a GPS-alapú nyomkövetés, kiépült az első Kiskörei Folyómentő Központ, valamint elkészült egy plasztikkajak is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában