prima-díj

2021.11.28. 15:30

Sakknagymestert, részecskekutatót és oktatót is kitüntettek Egerszalókon

Szombaton este tartották az idei megyei Prima Díj átadó gálát a Saliris Hotelben. A Demján Sándor alapította kitüntető cím a megyei művész és közösségi élet kiemelkedő képviselőinek méltó elismerése, amely a helyi vállalkozói közösség összefogásával valósul meg.

Szabadi Martina Laura

Együtt a díjazottak Fotó: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Fotó: Huszar Mark

Egy korábbi jelölt, az Örökség Alkotóműhely, vagyis Katrics Krisztina összeállításával kezdődött a megyei Príma Díj átadó ünnepsége szombat este. A táncos műsor felelevenítette ahogyan a magyar nők fokozatosan megváltak a népi viselettől. Ezt népi motívumos divatbemutató is követte, majd videobejátszásban felidézték Demján Sándor alapító örökségét, aki több mint tíz évvel ezelőtt megalapította az elismeréseket. Micski Marianna, a Vállalkozók Országos Szövetsge (VOSZ) Heves megyei elnöke megnyitó beszédében elmondta, a koronavírus-járvány hatásait mindannyian megéreztük valamilyen formában.

– Nem tudjuk, mikor lesz ennek a rémálomnak vége, s mikor élhetjük újra normális éltünket. Ám minden nehézség ellenére ma itt ülünk együtt, s van mit, van kit ünnepelni – fogalmazott.

Az eseményen elhangzott, a szervezet elnökségének meggyőződése, hogy megyénkben is szükség van a vállalkozói közösség összefogásával megvalósuló elismerésre, hogy szűkebb hazánk életének kiemelkedő személyiségeit és közösségeit díjazzák.

Kiemelték, ők azok, akik nagyon sokat tettek – és tesznek folyamatosan – megyénk szellemi, kulturális, művészeti, oktatási, művelődési, tudományos és sportéletének fejlesztéséért, a gazdasági-társadalmi környezet javításáért.

– A mai este a példa arra, hogy mindig van hova fejlődni, minden körülmények között lehetőségünk van az értékteremtésre – emelte ki Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere.

A Prima Díj jelöltjei között volt idén oktatás és köznevelés területén Batári Antal, az egri Dobó István Gimnázium irodalomtanára, Major Levente, abasári iskolaigazgató, illetve a Gyöngyös környékén nagy sikerrel működő Autista Segítő Központ. A tudomány terén dr. Novák Tamás matematikus, részecskekutató. Sportkategóriában Lévay Petra úszó-triatlonista paralimpikon és Gledura Benjamin, a fiatal sakk nagymester. Népművészet és közművelődés kategóriában volt jelölt Csillag Tamás hagyományőrző, a Dobó István Vármúzeum munkatársa. A magyar képzőművészetet képviselte Molnár László gyöngyöspatai festő, a zeneművészetet a hatvani Polifónia Vegyeskar.

Végül díjat kapott Gledura Benjamin, az elismerést a szülei vették át, hiszen a sportoló jelenleg az Amerikai Egyesült Államokban tanul. Videós bejelentkezésben köszönte meg az elismerést, amely szavai szerint megerősíti abban, hogy jó úton halad. Másodjára Dr. Novák Tamás vette át a díjat.

Együtt a díjazottak Fotó: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

– Éppen néhány napja néztem, hogy milyen kiváló emberek vannak a jelöltek között. A jelölttársaikat látva, úgy éreztem, már nyertem – mondta Dr. Novák Tamás. Kifejtette, hogy a díj nem csak őt, hanem a kutatócsoportot is méltatja, akikkel együtt dolgozik. Köszönetet mondott a barátainak és a családtagjainak. A harmadik elismerést Batári Antal irodalomoktató érdemelte ki.

– Nagy meglepetés volt számomra a jelölés, hiszen már nyugdíjas vagyok. Még inkább meglepő, hogy ennyi kiváló ember közül én kaptam. Nagy öröm, hogy előttem már két tanítványom is Prima-díjazott lett – mondta köszönőbeszédében.

A Kiemelkedő Társadalmi Szerepvállalásért Díjat a VOSZ megyei elnöksége azon személyeknek ítéli oda, akik a helyi társadalmi és kulturális élet felvirágoztatásáért kiemelkedő és példamutató munkát végeznek. A díj és a díjátadó gálaműsor a helyi vállalkozói közösség összefogásával valósul meg évről évre. Ezzel Teleki Klári egri művészetpártolót ismerték el. Teleki Klára arról beszélt, hogy a díjat nem tartja magáénak, azt mindazok nevében vette át, akik az útján segítik. Hangsúlyozta a férje támogatását, s az összes előadó és képzőművésznek is köszönetet mondott, akivel munkája során együtt dolgozott. Ezen felül azokat az intézményeket vagy szervezeteket is megemlítette, amelyek a kiállítások megvalósítását helyszínnel támogatták.

Vállalkozókat is elismertek

A hagyományoknak megfelelően idén is meghirdették az Országos Év Vállalkozója Díj, s a VOSZ területi szervezetei elnökségeinek szervezésében a Megyei Év Vállalkozója Díj pályázatait. Ezeket az kaphatja meg, akinek a gazdasági és közéleti szerepvállalása, valamint tevékenységének sikere és haszna példaként szolgálhat területe többi szereplője számára.

Idén Berzsényi Gergely gyöngyösi filmes, Karkus János és a besenyőtelki K64 FARM Kft., Gecse István aldebrői borász, Kovács István és az egri Hungarosushi Kft., Farkas Gyöngyi és a gyöngyösi Brutt Saver Hungary Kft., Ivicz Gyula és a gyöngyösi Syllabus Bt., Kiss Krisztián és a Gyöngyösi Őrangyal Vagyonvédelmi Kft., illetve Sulyok Zsolt és a szintén gyöngyösi Bakkhosz Bt. munkáját ismerték el. Országos Év Vállalkozója Díjban részesül Kósa László, a gyöngyösi Kékes Étterem tulajdonosa, erről a VOSZ országos elnöksége döntött. Kitüntetésüket Budapesten, a december 3-i Vállalkozók Napja ünnepségsorozat keretében veszik át a Művészetek Palotájában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában