movember

2021.11.18. 07:40

Senkinek sem szabadna belehalnia a prosztatarákba: egri túlélő beszél tabuk nélkül

Magyarországon közel négy és félezer prosztatadaganatos férfit regisztrálnak, nagyon gyakran olyan késői stádiumban veszik észre a kóros elváltozást, hogy már nem lehet megmenteni a beteg életét, pedig lehetne másként is.

heol

Sok életet követel a prosztatarák Magyarországon. Novemberben a súlyos megbetegedés elleni harc fontosságára hívják fel a figyelmet.

Forrás: Lottóötös

A november egyben Movember is, ugyanis ez a hónap, mikor a borotvák a polcon maradnak, a férfiak bajuszt növesztenek, felhívva a figyelmet a prosztatarák megelőzésére. Mint minden daganatos megbetegedés, úgy a prosztatarák is szűrhető, az időben észrevett elváltozás akár gyógyítható is.

Ahogy azt a Kemma.hu is írja, a Movember Magyarország mozgalom 2009-ben indult, belőle formálódott a MentsManust, amely egész évben aktívan hirdeti a férfiegészség fontosságát, többek között azzal, hogy cégek számára felvilágosítással kiegészített szűréseket szervez, ahol a munkavállalók PSA-mérés segítségével mintegy 15 perc alatt győződhetnek meg egészségi állapotukról.

A MentsManust csapata csütörtökön Egerbe érkezik és hozzák magukkal Gecsei Ádám filmjét a Lottóötöst. A filmvetítésen túl ingyenes PSA-szűréssel, és számos kísérőprogrammal várnak mindenkit az Uránia Moziban déltől egészen este hat óráig.

Az eseményen részt vesz, a harminc perces film főszereplője Molnár László is. Ahogy arról a Kisalföld is beszámolt, az egri férfinél tíz évvel ezelőtt hatvan éves korában diagnosztizáltak prosztatarákot, a filmben pedig az ő történetét ismerhetjük meg, azt hogyan győzte le a súlyos kórt.

A csütörtöki program

12-16: ingyenes PSA-szűrés

12-16: -Fiatalok a férfiegészségért, beszélgetések és kreatív feladatok középiskolásoknak:

Mottó: „3 generáció az egészséges életért” azaz Apa, Nagyapa FONTOS és Te is tehetsz magadért, ha többet tudsz erről a daganatos betegségekről

• Bajusz készítés és léggömb festés Tarjányi Melindával, a REGEA kreatív igazgatójával, önkéntesével

• Mellönvizsgálat-tanítás, beszélgetés Tóth Mártonnéval, a REGEA sportnagykövetével, önkéntesével

• A mozgás szerepéről beszélgetés Dobos Istvánnal, aki a REGEA önkéntese és búvár, nyilazó – és chi kung mester

12-14: Egyéni konzultációs lehetőség pszichológussal – Fodorné Vincze Annával, klinikai szakpszichológussal, a REGEA szakmai vezetőjével

14-16: „A Mi Simonton-Csoportunk” – ingyenes lehetőség megismerni és kipróbálni a Simonton-módszert- Fodorné Vincze Annával, simonton trénerrel.. 14-18: Egyéni konzultációs lehetőség dr. Mansour Bassel urológus főorvossal:

- fiataloknak a hererák korai felismerési lehetőségéről

- férfiaknak mindent, amit tudni lehet a prosztatarákról

17.30-tól: Konzultáció dr. Darvai László belgyógyász háziorvossal

16.00 Lottóötös filmbemutató

Megnyitót mond dr. Pajtók Gábor, kormánymegbízott

16.10: Vetítés

16.40: Gondolatok, benyomások a filmről – beszélgetés Gecsei Ádámmal, a film rendezőjével, és Molnár Lászlóval, a film főszereplőjével

17.30-18.00: – Ingyenes PSA-szűrés

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában