környezet

2021.11.08. 13:50

Télen és nyáron is van, ami károsítja a Heves megyei levegőt

Megyénk levegője változó mértékben szennyezett. A fűtési szezonban romlanak az értékek, főként, ha tiltott anyag kerül a tűzre.

Szabadi Martina Laura

A belvárosi autóforgalom is nagyban felelős a légszennyezésért Fotó: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Fotó: Dániel Berán

Nagyobb váro­saink illetékeseitől kérdeztük, mennyire tiszta a levegő, hogyan igyekeznek csökkenteni a szennyezettségét.

– Jelenleg Eger levegőminősége változó képet mutat. A fűtési idény kezdetével a napi adatok szerint, egyes komponensek tekintetében a kifogásolt, egészségtelen napok száma növekszik. E jelentések a Nemzeti Népegészségügyi Központ által létrehozott levegőhigiénés index alapján készülnek – tájékoztatta lapunkat Dobó Zsófia ökomenedzser. Kiemelte, a fűtési szezonban a szállópor – vagyis a korom –, illetve a nitrogén-oxid koncentrációk jelentenek problémát leginkább. A lenti grafikonon a PM10 – azaz a szállópor – órákra bontott koncentrációs adatai láthatóak a fűtés kezdetétől. Jól látható, hogy voltak olyan kiugró értékek, amelyek a veszélyes kategóriát is elérték.

– Eger topográfiai szempontból előnytelen helyzetben van, hiszen hosszú észak-déli irányú völgyben helyezkedik el, a szélmentes időszakban a légszennyező anyagok könnyen megülnek – magyarázta. – Ez esős időszakban, vagy szeles időjárást követően könnyen tud tisztulni. Nyáron a talaj közeli ózon okoz környezeti gondot, ezt nevezzük nyári szmognak. A gépjármű-közlekedés miatt a légtérbe jutó nitrogén-oxidok kémiai átalakuláson mennek keresztül az UV-sugárzásnak köszönhetően, aminek a végén ózon keletkezik. Rendkívül erős oxidálószer, ingerli az élő szervezeteket. Télen a lakossági szilárd és helytelen tüzelés okozza a fő problémát. Ám Eger levegőminősége éves átlagot tekintve jó minőségű.

– Egerben a HungAIRy Life projekt is létrehozott több akciót, amelyekkel a kedvezőtlen hatásokat igyekszünk csökkenteni – hangsúlyozta az ökomenedzser. – Egy mini közösségi kerékpáros rendszer kialakításával szeretnénk az alternatív közlekedési lehetőségeket támogatni az egriek és a turisták körében. A szilárd tüzeléssel kapcsolatban legfőbb módszerünk az informálás, a szemléletformálás. Szeretnénk felhívni a polgárok figyelmét a helyes tüzelési technikákra.

A belvárosi autóforgalom is nagyban felelős a légszennyezésért
Fotó: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

A hatvani önkormányzattól is érdeklődtünk a levegőminőség alakulásáról, de tőlük nem érkezett válasz.

A gyöngyösi önkormányzat azt közölte, pillanatnyi értékekről nincsenek információik, érzékszervi észlelések hívják fel a figyelmet a káros légszennyező anyagokra.

– A levegőminőség mérését, értékelését az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat (OLM) végzi Gyöngyösön. Rendszeres méréseik két mintavételi helyen, a Visonta Úti és a Fecske Úti Tagóvodánál történik, és a kén-dioxid és nitrogén-oxid koncentrációjának meghatározására vonatkoznak. A város levegője ebből a szempontból jó minősítésű – közölte lapunkkal a város helyhatósága. – Az kétségkívül a fűtési időszakban a legrosszabb, a kéményekből terjedő füst szagán és színén rendszeresen lehet érezni, hogy a kereskedelemben kapható tüzelőanyagokon kívül hulladékot is égetnek sok háztartási tüzelőberendezésben.

Az önkormányzat tudatformálással, a légszennyezés egészségre gyakorolt káros hatásainak rendszeres ismertetésével tud tenni az egészséges levegőért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában