Segítségnyújtás

2021.11.01. 07:03

Télen is segítik a hajléktalanokat Heves megyében

Felkészültek megyénk hajléktalanellátó intézményei a téli időszakra. Bővítik a férőhelyeket, biztonságos környezetet biztosítanak a rászorulóknak.

Gál Krisztina

2020-07-30 Eger fotó: Berán Dániel, BD / Heves Megyei Hírlap Hajléktalan Egerben illusztráció.

Fotó: Dániel Berán

November elsejétől hivatalosan is megkezdődik a téli krízisszezon, a hideg időjárás súlyosabban veszélyezteti az utcán élő embereket, ezért megkérdeztük a megyénkben működő ápoló és gondozó intézményeket, hogyan segítik a hajlék nélkül maradtakat.

Az egri Hajléktalanok Gondozó Házának intézményvezetője, Varga István elmondta, hogy az utcai szociális szolgálat két munkatársa a város bel- és külterületén is napi kapcsolatban áll az utcán élő emberekkel, akik közül többen igénybe veszik szolgáltatásaikat.

– Az intézmény számukra lehetőséget biztosít egyebek között tisztálkodásra, mosásra és étkezésre, valamint háziorvosi szolgáltatásra. A szociális munkások a férőhelyek számának függvényében ösztönzik a hajléktalanokat a beköltözésre, különösen a kihűléssel fenyegető időszakban. Lakossági bejelentés esetében mindig kimennek a munkatársak az adott helyszínre, krízisidőszakban hétvégén is – részletezte az intézményvezető. Hozzátette, napi egyszeri meleg ételt biztosítanak a rászorulóknak, hétköznapokon vacsorát, hétvégén és ünnepnapokon pedig ebédet.

– Intézményünk éjjeli menedékhely részlegén 52 férőhely található, ebből 12 női és 40 férfi. Ezt a befogadóképességet krízisidőszakban tíz pótággyal tudjuk bővíteni. Azok az egri hajléktalanok tudják igénybe venni a szolgáltatást, akik érvényes tüdőszűrő és bőrgyógyászati eredménnyel rendelkeznek – fogalmazott Varga István.

Hatvan és vonzáskörzetében élő hajléktalanok a Máltai Szeretetszolgálat Gondviselés Házában kapnak segítséget. Papp Adrienn, az intézmény vezetője elmondta, a rászorulóknak reggel hideg élelmet, illetve napi egyszeri meleg étkezést biztosítanak, melyet pályázati forrásból finanszíroznak. A központ éjjeli menedékhely részlegén harminc embert tudnak elhelyezni, krízisidőszakban azonban harmincötre bővítik a férőhelyek számát, illetve betegszoba kialakításával is segítik a hajlék nélküli személyeket.

– A gyöngyösi Hajléktalanok Gondozóházának teljes éjszakai elhelyezést biztosító kapacitása összesen negyven embernek elegendő. Az átmeneti szálláson tizenöten, míg az éjjeli menedékhelyen huszonöten férnek el – tájékoztatta lapunkat Őszi Benjámin intézményvezető. Hozzátette, az éjjeli menedékhelyet idén november 1-jétől tizenötről huszonöt személyesre bővíti az intézmény, az engedélyeztetési eljárás folyamatban van. Az utcai szociális szolgálat pedig változatlanul biztosított a Gyöngyösi járás településein, ez segíti az utcán tartózkodó hajléktalanokat, és utat biztosít az intézményi ellátás igénybevételéhez.

Gyógyszereket is biztosítanak

– A nappali időszakban átlagosan harminc-negyven ember befogadását tudja biztosítani az intézmény – fogalmazott Őszi Benjámin.

Tájékoztatása szerint a Magyar Élelmiszerbank Egyesülettel kötött megállapodás értelmében naponta hideg élelmiszer, zöldség és gyümölcs érkezik az intézménybe, amely a téli időszakban különösen fontos a vitaminpótlás szempontjából. Egyéb vitaminokat, alapvető gyógyszereket, meleg védőitalt az intézmény biztosít.

Az intézményvezető elmondta azt is, hogy a gyöngyösi hajléktalanellátásban lévők Covid-átoltottsága közel száz százalék. A legtöbben már a harmadik vakcinát is megkapták, ahogy az összes dolgozó is. Sőt már az influenza elleni védőoltás beadása is megkezdődött az intézményben.

Kezdőképünk illusztráció Fotó: Berán Dániel / Heves Megyei Hírlap

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában