Bűnügyek

2021.12.09. 07:00

Az ellenőrzések dacára gyerekektől kéregetnek a gyöngyösi pályaudvaron

Gyöngyösi közösségi oldalakon újra közterületi atrocitásokról adnak hírt a kommentelők. A buszpályaudvar környékének évtizedek óta problémás közbiztonságára továbbra is sok a panasz. Egy gyermekét féltő anya internetes bejegyzése ismét jelzi a bajt.

Szabó István

Probléma, hogy az egyenruhások megjelenésekor a bűnözők elszelelnek

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Czímer Tamás

November elején adta hírül egy édesanya, hogy délután, miután tizenhét éves fia leszállt a buszról a város pályaudvarán, hárman körbevették, pénzt akartak kapni tőle, s lökdösték. Sikerült bántódás nélkül elmennie, a pénze is megmaradt, de a támadói folyamatosan követték, beszéltek hozzá.

November második felében egy tizenhárom éves gyöngyöspatai fiút szombaton, fényes nappal, a zeneiskolánál található buszmegállóból vitt karjánál fogva a Posta parkba egy férfi, majd a megfélemlített gyereket egy padra ültette. Ott két másik társával együtt pénzt kértek tőle. Ahogy lapunkban is beszámoltunk róla, már június elején nagy felháborodást keltett egy, a közösségi oldalon megjelent poszt. Ebben egy édesanya azt írta le, hogyan zsarolták napi szinten a gyermekét, és követeltek tőle pénzt az autóbusz-állomáson. Az indulatok most újra forrnak, hiszen a városban a probléma évtizedes.

Probléma, hogy az egyenruhások megjelenésekor a bűnözők elszelelnek 

Forrás: Czímer Tamás / Heves Megyei Hírlap

Ferenczy Dániel, a gyöngyösi városrendészet igazgatója megerősítette lapunknak az interneten terjedő híreket.

– Újra megbeszélést tartottunk a Volánbusszal és a rendőrséggel. Tudni kell, hogy a buszpályaudvar a Volánbusz magánterülete, a saját biztonsági őrük feladata a rend fenntartása. A fellépés azonban most is csak akkor lehet sikeres, ha mindenki részt vesz benne: a rendőrség, a városrendészet, a polgárőrség és a busztársaság is. A rendőrség kérte, továbbra is segítsük a munkájukat. Jelenleg a városrendészek háromszor annyi időt töltenek a pályaudvar környékén, mint korábban. A hét több napján keresi fel a helyszínt a készenléti rendőrség is. Ami a gyöngyöspatai kisfiú elleni atrocitást illeti, volt nálunk az eset után, és együtt néztük végig vele a biztonsági kamerák felvételeit. Azok elemzése után, azt kell mondanom, effektíve nem történt bűncselekmény, mert annak, ami ott látható, és amit a kisfiú elmondott, nincs törvényi tényállása. Az eset maga felháborító, de a gyermek együttműködő volt az elkövetőkkel, nyilván félelmében, hiszen pszichés ráhatás alatt lehetett. Ettől függetlenül a rendőrség foglalkozik az üggyel – fogalmazott Ferenczy Dániel.

Mácsár Lászlóné, a Gyöngyös Város Közbiztonságáért Polgárőr Egyesület alelnöke szerint az egyenruha nehezíti a tettenérést.

– Mi folyamatosan járőrözünk, de elkövetők hivatalos személy feltűnésekor elszelelnek. Szerintem a megoldás civil ruhás nyomozók váltott alkalmazása lenne. A szülőknek fontos lenne megtanítani a gyerekeikkel, hogy ha bajba kerülnek, kiabálva kérjenek segítséget. Ez persze csak akkor ér valamit, ha nem érdektelenek a segélykérést halló felnőttek – emelte ki Mácsár Lászlóné.

A rendőrség felhívja a figyelmet, hogy a látott bűncselekményt mindenki a 112-es segélyhívószámon jelentse be. S ne a közösségi oldalakon, mert így lassabban jut el hozzájuk az információ, nehezítve a felderítést. A hathatós lépések nem késhetnek, mert közösségi bejegyzések szerint gyermekeik védelmére többen a szülői önbíráskodást tartják a kivezető útnak.

A gyermek könnyen válhat áldozattá

Nagy Eszter Jusztina gyöngyössolymosi klinikai szakpszichológus szerint a gyermek áldozattá válásához akár az is elég, ha egyszer jószívűségből ad pénzt a kéregetőnek. Nem gondolja, hogy az eset megismétlődhet. Amikor újra megtörténik, gyakran nem mer ellenszegülni, remélve, hogy majd abbamarad a zaklatás. Ezzel szemben a létszámbeli vagy fizikai erőfölény demonstrálása, a verbális agresszió fokozódik. Az elkövetők megerősödnek a hitükben, hogy a tettük következmények nélkül marad.

Az áldozat gyakran a szüleinek sem mer szólni. Fél, hogy előbb váltják be a bántalmazók a fenyegetéseiket, mint ahogy ő védelmet kaphat. A rendőrség bevonását gyakran kerülik, félve a megtorlástól. A pszichológus szerint fontos, hogy a gyermek merjen segítséget kérni a felnőttektől.

Címkék#Bűnügyek

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában