Megemlékezés

2021.12.11. 07:12

Hősi halált haltak a szűcsi bányászok

Kegyeleti szentmisével és koszorúzással emlékeztek az 1959. november 26-án hajnali két órakor történt tragikus bányatűzre.

L. L.

Korabeli fotó a szénbányászok munkájáról. Archív felvétel

Forrás: Beküldött

A Mátravidéki Szénbányászati Tröszt X-es aknájának éjszakai műszakjából 31 bányászt már nem lehetett élve kimenteni, pedig a helyi bányamentőket segítették az ország távoli vidékeiről érkezett társaik. A hősi halottak közül tizenhárman voltak helybeliek, négyen ecsédiek, hárman rózsaszentmártoniak. További egy-egy bányász halt meg Apcról, Lőrinciből, Hortról és Herédről. A tragédia a mátraaljai lignitbányászat legtöbb emberéletet követelt szörnyű gyászfekete eseménye volt. 

 

A templomkertben felállított kopjafánál Hordósné Kovács Krisztina polgármester mondta el emlékbeszédét, amelyben a férjüket elvesztett asszonyok, a fiukat gyászoló anyák, az édesapjukat sirató gyerekek mérhetetlen gyászáról fogalmazta meg együttérző szavait. 

 

A koszorúzáson jelen voltak a tűzben hősi halált halt bányászok településeinek polgármesterei, elöljárói s Szabó Zsolt, a térség országgyűlési képviselője.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában