Turisztika fejlesztés

2021.12.23. 20:00

Nyomába eredhetünk a ­híres betyárnak, Vidróczkinak is a bátori tanösvényen

A közel 65 millió forintos támogatással létesült Bátor Tanösvény és Turisztikai Központ avatóünnepségét tartották az elmúlt hét végén. Az eseményen megjelent Horváth László országgyűlési képviselő szerint újabb értékes vonzerővel gyarapodott a térség.

Sike Sándor

Számos szempontból ideális helyen létesült az új tanösvény

Forrás: beküldött

A projektzáró rendezvény vendégeit Pallagi Alfréd polgármester köszöntötte, s mondott köszönetet Horváth László országgyűlési képviselőnek a program megvalósításában való közreműködésért. Ezután átadta a szót a tanösvény kivitelezését megvalósító Kaptárkő Természetvédelmi és Kulturális Egyesület képviselőjének, Klein Dávidnak, aki bemutatta az új létesítményt. 

Az egyesületi tag szavaiból kiderült: közel kilenc kilométer hosszú a tanösvény, amely a helyi védettséget élvező Nagy-oldalt megkerülő útvonalon csodálatos környezetben mutatja be a természeti, földtani és kultúrtörténeti látnivalókat. Felhívta a figyelmet:, hogy a Bükk nyugati szélén található, 390 lelkes palóc helység honlapján az érdeklődők részletesen tájékozódhatnak arról, amit a tanösvényről tudni lehet. 
Számos szempontból ideális helyen létesült az új tanösvény: Eger alig húsz kilométerre van, itt vezet el az Országos Kék Túra Sirok–Szarvaskő közötti szakasza, így könnyű túrával mind a szarvaskői, mind a siroki vár elérhető. A község határában kezdődik a Tarnavidéki Tájvédelmi Körzet, ahol hazánk legnagyobb homokkőszikláival és hatalmas, háborítatlan erdőrezervátumokkal találkozhatnak a kirándulók. De nincs messze a szomszédos Bükkszék fürdője sem, a Salvus-forrás sós gyógyvizével. 

Dudás György, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának általános igazgatóhelyettese a természetvédelem fontos feladatairól, a természeti és kultúrtörténeti értékek megőrzéséről, illetve mindezeknek a társadalom számára történő eléréséről beszélt, aminek nagyon fontos részei azok a turisztikai elemek, amilyeneket itt is avatnak. 

A tanösvény átadóünnepségén gratulált a megvalósításhoz Horváth László. Az országgyűlési képviselő arról szólt, hogy egyre gyarapszik a térség, most megint újabb vonzerő, egy új tanösvény és a turisztikai központ az, ami miatt érdemes idelátogatni messzi vidékekről is. 

– Bátor csodás település a Mátra és a Bükk ölelésében: ősrégi hagyomány, legendák, természeti értékek, kulturális örökség és tudás egyaránt megtalálható itt, van mire építeni a turizmust – mondta köszöntőjében a honatya. – Ma megnyitottuk az érdeklődők előtt a 12 állomáspontot összekapcsoló, közel 9 kilométeres tanösvényt, illetve a település központjában kialakított korszerű, energiatakarékos és akadálymentes turisztikai fogadóépületet. Nyomába eredhetünk a Bükk és a Mátra vidékén élt híres betyárnak, Vidróczkinak is, aki a néphagyomány szerint egyszer az Egri Érsekség egész birkanyáját hajtotta el innen. 

A képviselő köszönetet mondott a településnek, a szakmai hátteret adó Kaptárkő Természetvédelmi és Kulturális Egyesületnek, a Bükki Nemzeti Parknak s mindenkinek, aki újabb értékes vonzerővel gyarapította a térséget. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában