Konfliktus

2021.12.13. 20:01

Romlott húst tárol otthon egy egri nő – Még nem találtak megoldást a gyűjtő okozta helyzetre

Lapunk információi szerint az egri Töviskes téren az egyik társasházban egy ott lakó hölgy rövid lejáratú húsokat vásárol és azokat nem megfelelően tárolja – még mindig. Úgy tűnik, történt előrelépés, de a probléma – s vele a szag – még nem szűnt meg.

Szabadi Martina Laura

Forrás: Shutterstock

Az ominózus Töviskes téri lépcsőházban azt mondják, mostanában ruhásszekrényekben és a kádban helyezi el ezeket. A romló húsokkal teli lakás környékén elszaporodtak a csótányok és előfordul, hogy a bomló húslé az ajtó alatt folyik ki, megkeserítve ezzel a szomszédos lakásokban lakók életét. Azt mondják, szinte folyamatosan elviselhetetlen a bűz, hiába volt korábban kényszertakarítás. Azt, hogy az eset mennyire bonyolult, jól mutatja, már 2012-ben is hasonló állapotok uralkodtak a lépcsőházban. 

 

– Egyszerűen nem bírjuk tovább. Megfulladunk – mondta akkor az ott élő Keller Miklós, aki lakótársaival már akkor is évek óta küzdött az egri társasházban uralkodó lehetetlen állapotok ellen. 

 

A társasházi közgyűlés számvizsgáló bizottságának elnökeként évek óta járta a hivatalokat a megoldás érdekében. Az ötödik emeleten élő, özvegy hölgy a lakók elmondása szerint már akkor is kényszeres vásárló, pontosabban gyűjtögető volt. A romlandó húsárut az erkélyen tárolta egy fagyasztószerű alkalmatosságban, plusz negyven fokban. Ablakot nyitni nem lehetett, de a lépcsőházban se bírták sokáig. A társasházban több alkalommal megfordult a rendőrség, s a helyi polgármesteri hivatal munkatársai, a népegészségügyi hivatal (korábban ÁNTSZ) szakemberei, ám szinte minden alkalommal tanácstalanul távoztak a helyszínről, mivel hatósági jogkörük nincs a határozottabb intézkedésre. 

 

Dr. Bánhidy Péter, akkor még az egri önkormányzat aljegyzőjeként elmondta, megnyugtató megoldást a hivatal sem tud garantálni, mivel nincs olyan jogosítványuk, amely alapján kényszerrel behatolhatnának, s takaríttatást rendelhetnének el. Egyetlen dolgot tehettek: az ismétlődő helyszíni szemlén felszólítják a hölgyet a rendrakásra. Korábbi cikkünk szerint a társasházi törvény, amely szabályozza az együttélés alapvető normáit és szabályait, jelenlegi formájában az egyén érdekeit a közösség felé rendeli, tehát ezen az úton sem lehet elindulni. A hölgynek nincs tartozása, saját tulajdonú lakásában él, hozzátartozója nem lévén senki nem kezdeményezheti a gyámság alá helyezését. 

 

Friss információink szerint jelenleg a kormányhivatal vizsgálja az ügyet, így náluk és a jegyzőnél is érdeklődtünk, hol tartanak most. Megtudtuk, a Heves Megyei Kormányhivatalnál ­végrehajtási eljárás van folyamatban az érintett ingatlanon felhalmozott hulladék ügyében. 

 

Úgy tudjuk, hogy a nőnek mostanra valamilyen úton gondnokot jelöltek ki, de ez még nem feltétlenül jelenti az ügy megoldását. Az önkormányzatnál arról érdeklődtünk, hogy mit tehetnek a hasonló estekben, ki jelölhet ki gondnokot vagy rendelhet el kényszertakarítást, illetve hogy más hasonló eset van-e a városban. 

 

– Hivatalom 2018-ban környezetvédelmi hatósági eljárást folytatott le, melynek eredményeként történt kényszertakarítás az érintett ingatlanban. Jelenleg is ennek a 2018-ban született hatósági döntésnek a végrehajtása van folyamatban, azonban az nem jegyzői hatáskörbe tartozik. Ameddig jegyzői hatáskörbe tartozott a meghozott döntés végrehajtása, munkatársaimmal több alkalommal foganatosítottunk kényszertakarítást az ingatlanban az elmúlt évek során – tájékoztatta lapunkat a jegyző. 

 

Hozzátette, a hivatal mellett más hatóságok is hosszú ideje foglalkoznak az üggyel, annak érdekében, hogy mind az érintett lakó, mind pedig a társasház lakóközössége számára elfogadható, végleges megoldás szülessen. Ennek elérését nehezíti, hogy a hatályos jogszabályok egyik hatóságra sem ruháznak olyan eszközöket, amelyek hatékony eljárást biztosítanának. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában