meseprogram

2021.12.05. 11:30

Szakmai segítséget nyújtanak a Heves megyei óvodapedagógusoknak

Végéhez ért az Aranyhajszál meseprogram – Az Óperenciás tengeren, határon innen és túl című Erasmus pályázati program négy ország magyar nyelvű óvodáinak részvételével.

M. H.

Fotó: Shutterstock

Mindezt projektzáró konferenciával ünnepelték a kö­zelmúltban pályázatban részt vevő óvodák az egri központú koordinátorintézmény, a Tempo-Legato Oktatásszervező Kft. szervezésében – tudatta Balogh László, a cég ügyvezetője.

A program témája egy két évet átívelő jógyakorlat-­csere, melynek szakmai tartalma a bevont óvodákban használt mesefeldolgozások megismertetése volt.

A mesefeldolgozások módszertana az intézményekben eltérő. A felvidéki Füleki Daxnerova óvodában bábjátékkal, az erdélyi Székelyudvarhelyi Ficánka nevű intézményben a mesés egészség témaköré foglalva tették ezt. A partiumi Szalárd település Szalárdi János óvodájában a modern tánc elemeit felhasználva, a hortobágyi Nádudvari Napfény óvodában pedig a drámajáték segítségével dolgozták fel a helyben gyűjtött meséket.

Az óvónők a munka során megismerkedtek a partnerintézmények magyar tájegységi meséivel, és természetesen átadták egymásnak a magukét. Mind a négy helyen magyar csoportban valósult meg a program.

Célja volt, hogy az óvónők fejlesztő módszertani tárháza bővüljön, szélesedjen a magyarmese-gyűjteményük. Nemzetközi partnertalálkozók alkalmával megismerték egymás települését, óvodáját, barátságok, szakmai kapcsolatok alakultak ki. A kétéves program kedvezményezettjei elsősorban a gyermekek. Az óvónők a csoportfoglalkozásokon az egymástól átvett újszerű módszertant tárták a gyermekek elé. Báboztak, táncoltak, drámajátékokban vettek részt.

– Az egri székhelyű oktatásszervező cégünknek ez már a második óvodai módszertani kiadványa, melyet Erasmus-együttműködés keretében valósítunk meg. Munkánkkal módszertani segítséget nyújtunk az innovációra, az új szakmai módszertanra fogékony magyar­ nyelven nevelő óvodapedagógusoknak. A fenntarthatóság jegyében az intézmények honlapján elérhető lesz a mesegyűjtemény – hangsúlyozta Balogh László.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában