Fejlesztések

2021.12.19. 07:00

Teljesen megújul Átány közvilágítása

Így év vége közeledtével Jámbor Dénes, Átány polgármestere vette számba az utóbbi hónapok sikereit, illetve azt, hogyan tudják segíteni a helyieket az ünnepek közeledtével.

Molnár Helga

A Jámbor Dénes vezette önkormányzat idén is megajándékozta a falu lakóit

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Fotó: Huszar Mark

Jámbor Dénes polgármester több új fejleményt is megosztott portálunkkal. Több projekt fut egy időben, s emellett több módon is tudja segíteni az önkormányzat a helyieket. Elsőként a szociálistűzifa-támogatásról szólt. 

 

– Rekordesztendő volt minden szempontból, négyszázhatvankét köbméter erdei tűzifára nyertünk pénzt, s minderre kétszázharminc igénylő volt. Egy igénylőre két köbméter fa jutott, melyet a saját magunk által vásárolt traktorral szállítottunk ki. Korábban szenet osztottunk, de minőségi problémák miatt idén a fát választottuk. Problémásabb a kiszállítása, de a helyiek érdekeit figyelembe véve, emellett döntöttünk – részletezte. 

Karácsony közeledtével a korábbi évekhez hasonlóan újra megajándékozták az átányiakat. Több éven át disznótoros csomagot adtak át, tavaly tartós élelmiszerekből állót, idén viszont a képviselő-testület úgy döntött, hogy tizenötezer forint értékű étkezési utalványt juttattak el minden lakott ingatlanba. A polgármester elmondta, ez négyszázötven házat jelent Átányban. 

 

Mindezek mellett fejlesztésekről is szólt Jámbor Dénes. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban nyolcvanmillió forintot nyert a falu egy minibölcsőde létrehozására. 

– Meglévő ingatlant újítunk fel, alakítunk át erre a célra. A tetőhéjazat cseréje már megvalósult, most a belső munkálatok kezdődnek meg. Ez a létesítmény nyolc gyermek fogadására lesz alkalmas, s reményeink szerint a következő nevelési esztendőre már készen is állhat a kicsik ellátására – hangsúlyozta a faluvezető. 

 

Tornacsarnokkal is bővülhet az Egri Tankerületi Központ által fenntartott iskola. Ennek udvarán indulhat majd az építés, egyelőre a tervezési szakaszban vannak, megtörténtek a talajmechanikai vizsgálatok, később kezdődhet a közbeszerzési folyamat. 

Tizenöt-tizenhat éve fejlesztették utoljára a közvilágítást, most egyességre jutottak a szolgáltatóval, a Közvil Zrt.-vel és teljes körű felújítás vár a lámpákra. 

 

– Ezek már elöregedtek, vannak visszatérően és tartósan hibás eszközök. Korábban próbaképpen már felszereltünk öt-hat ledes lámpát, ezek sokkal jobban beváltak. Jövőre kicseréljük az összeset, melyek intelligens, továbbfejleszthető, magyar gyártmányok. A mostani megegyezés szerint átalányt fizetünk, ezeknek a lámpáknak a fogyasztását viszont mérjük, kevesebb lesz az energiaköltség – emelte ki. 

 

A játszóudvaruk megvalósítása is a célegyenesbe fordult, még két eszközre várnak, ezek tavasszal érkeznek meg. Friss pályázati siker, hogy a Magyar Falu Programban tartaléklistára helyezett célkitűzésüket pozitívan bírálták el, és nyertek ötmillió forintot traktor vásárlásra. Jámbor Dénes elmondta, a jövőben folytatni kívánják az út- és járdafelújítást, illetve hétmillió forintból felújítják a szolgálati lakást is. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában