Közgyűlés

2021.12.23. 14:00

Újratárgyalják majd az egri boros együttműködést, melyet a városvezetés leszavazott

A decemberi közgyűlésen napirendre került egy előterjesztés, amely többek között a borászat szerepét hangsúlyozná a város életében, illetve budapesti reklámot támogatna a borvidéknek. A fideszes előterjesztést azonban, amelyet a városi költségvetésből finanszíroztak volna, ­leszavazta a városvezetés és az Egységben a Városért Egyesület.

Szabadi Martina Laura

Juhász Ádám képviselő, a kezdeményezés előterjesztője

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Fotó: Huszár Márk

Juhász Ádám (Fidesz–KDNP) az Egri Borműhely és az önkormányzat együttműködését kezdeményezte a legutóbbi közgyűlésen előterjesztésével. A dokumentum szerint az M25 Egerbe vezető körforgalmában egy logóval ellátott építmény, a borvidéket ábrázoló szárnyas bika került volna, a Szenvedély 1000 éve felirattal. A tervezés és megvalósítás költsége előzetes számítások szerint nettó tizenötmillió forint. A második pont szerint az önkormányzat, az Egri Borműhely Egyesület a német RIEDEL cég közreműködésével megvalósította volna az „egri borospohár” projektet, mely méltó párja lesz a már megvalósult „Eger palacknak”. Az előzetes számítások alapján a gyártási és egyéb költség nettó huszonötmillió forint. Az elterjesztés tízmillió forintot is előirányzott az „Eger Budapesten” rendezvénysorozat megvalósítására. Juhász Ádám az ülésen kiemelte, a körforgalom lett – az M25 megépítésével – a város kapuja, ahol a turisták a megyeszékhelyre érkeznek, tulajdonképpen ez az a terület, amit először látnak a városunkból, s jelenleg lehangoló képet mutat. Így ez az üres helyszín lenne a megfelelő egy impozáns és emlékezetes építménynek, amely jelképezi, hogy Eger hazánk egyik jelentős borvidékének a központja. 

A beruházások forrásaként a város jövő évi költségvetését jelölték meg, a képviselők módosításokat javasoltak, sokallták ugyanis az összeget. 
– Egy ígéret szerint központi támogatást várhatnak a borvidékek. Jó lenne tudni, hogy mekkora ez az összeg és mikor érkezhet. Én jelenleg a költségvetésünk terhére a rendezvények támogatását látom jónak. Január vagy február környékén gondoljuk újra ezt a javaslatot – érvelt a döntés ellen. 

Oroján Sándor, a Fidesz–KDNP frakcióvezetője rámutatott, a polgármester a bizottsági struktúra későbbi újratárgyalását is javasolta korábban, de ez azóta sem történt meg. Több képviselő azt javasolta, hogy előzetesen csak a tervezést finanszírozzák. Mirkóczki Zita (MSZP) tanácsnok azt mondta, egy budapesti reklámra legfeljebb egymillió forintot szánhatna az önkormányzat. Végül a közgyűlés leszavazta az előterjesztést, Juhász Ádám azonban leszögezte, jövőre újra benyújtja a javaslatot. 
 

Jövőre újra megpróbálják elfogadtatni a javaslatot

Juhász Ádám kérdésünkre elmondta, hogy a bizottsági üléseken a szakmai résztvevők támogatták a kezdeményezést, szükségesnek ítélték a városimázs fejlesztéséhez. 
– Az észrevételeik szerint módosított előterjesztés került a közgyűlés elé, amely sajnos érzésem szerint belekötött, amibe csak tudott. Más városok is megjelenítik valamilyen módon, installációkon, szobrokkal nevezetességeiket. Eger egyik nevezetessége pedig a borvidék. A borospoharakhoz pedig nem anyagi támogatás kell, hiszen mint ahogy azt az előterjesztésben pontosan levezettem, az Evat Zrt. ezeket értékesíti majd, így ha akarják, haszonnal is járhat. A harmadik pont végül mindössze két és fél millió forintot szánt volna a fővárosi megjelenésre, ami mindenféle hatástanulmány nélkül egyértelműen pozitív a városnak. Az első rendezvény amelyen részt vehettünk volna egyébként már februárban megvalósul, ezért is lett volna szerencsés, ha rászánják az összeget. A borospohár egyik célja is a nívós marketing. Ugyanez a cég készítette egyébként a tokajiak poharát is, s Egernek másodikként lehetne hazánkban ilyen jelképe. A szobor közvetlen hatása ugyan nehezen mérhető, de ha egy látványos kompozíció születik, akkor az első benyomás és a közösségi médiás megjelenés mindenképpen jót hoz a városnak – részletezte portálunk kérdésére. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában