Hív a természet

2022.01.09. 17:59

Fotókon három varázslatos barlang a Bükkből, amit neked is látnod kell!

Természetjáró sorozatunk legújabb részében ezúttal, három bükki barlanghoz kalauzoljuk el természetjáró olvasóinkat.

Heol

Körös-barlang

Forrás: Heol

Ismét készültünk portálunk olvasóinak egy összeállítással, melyben a Bükk három varázslatos barlangját mutatjuk be. 

Sólyom-kúti-sziklaüreg

A Kis-Fennsíkon, a Sólyom-kút forrástól nem messze található, főbejárata 7 méter széles és 4 magas magas. A bejárati teremből még egy víznyelőszerű járat és egy felszakadt mennyezet nyílik. Hazánk négy lakóbarlangja közül az egyik volt, de 2003-ban ezt a funkcióját megszüntették, mivel engedély nélkül lett kialakítva. A környék lakóinak elmondása szerint régen a barlang Vidróczki Márton rejtekhelye volt. 

Sólyom-kúti-sziklaüreg Forrás: Heol

Balla-barlang

A fokozottan védett Balla-barlang Répáshuta határában a temető előtt induló Kőbalta-tanösvény mentén helyezkedik el. Az 1951 óta régészeti védelem alatt álló, 1982 óta fokozottan védett barlang ősrégészeti leleteiről híres. Az 54 méter hosszú, átlagosan 6 méter magas, 8-10 méter széles csarnok kitöltésének alsó szintjéből barlangi medve, barlangi hiéna, ősbölény csontjai mellett a korai Szeleta-kultúra jellegzetes kőeszközei kerültek elő. A kitöltés felső szintjéből az őslénytani leletek valamint az őskőkori ember törpe pengéi mellett Hillebrand Jenő 1909-ben egy jégkorszak végi egy körülbelül másfél éves gyermek koponyáját találta meg. 

Balla-barlangForrás: Heol

 

Körös barlang

A legnagyobb tengerszint feletti magasságon elhelyezkedő, fokozottan védett barlang Magyarországon.A Virágos-sár-hegy és a Körös-bérc között nyílik. A vízszintes kiterjedése 40 méter, nevét a Körös-bérc névről kapta. Barlangi medve és barlangi oroszlán csontok is előkerültek a kitöltésből. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában