Allergia

2022.01.18. 07:00

Még nincs tavasz, de már most megkeseríthetik a pollenek a Heves megyeiek életét

Az évszakhoz képest szokatlan meleg időjárás hatására az év első napjaiban országszerte több helyen megjelent a levegőben a mogyoró, az éger, illetve a ciprus- és tiszafafélék pollenje. Koncentrációjuk jellemzően alacsony, azonban a mogyoró pollenterhelése helyenként már az allergiás tüneteket kiváltó közepes szintet is elérheti – derül ki a ­Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatójából.

Molnár Helga

Az igazi tavasz még várat magára, de a mogyorófélék már most virágoznak Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A tavasz még várat magára, ám az allergiásokra már várt néhány nehezebb nap. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) tájékoztatása szerint a lehűlés hatására átmenetileg mérséklődhet a pollenterhelés és alacsony tartományban maradhat, azonban az újabb felmelegedés hatására a kora tavasszal virágzó fák pollenszórása ismét erősödhet. A kültéri allergén gombák spóraszáma jellemzően alacsony, esetenként elérheti a közepes szintet. Megkérdeztük a témában a Heves Megyei Kormányhivatalt is. Mint írják, az egri pollencsapda jellemzően november végétől február elejéig nem működik, ezért jelenleg miskolci adatok állnak a népegészségügyi főosztályuk rendelkezésünkre. 

 

– Többéves tapasztalat alapján elmondható, hogy mind a hasonló időjárási, mind a közel azonos földrajzi elhelyezkedés okán a Miskolcon mért értékek nagyban tükrözik az aktuális egri pollenhelyzetet is. Ez alapján az elmúlt néhány napról elmondható, hogy a pollenszezonban elsőként virágzó mogyoró és éger pollenszórása régiónkban is elkezdődött, egyelőre alacsony, tüneteket nem okozó mennyiségben van jelen a légkörben az említett két növényfaj virágpora, de az időjárás jelenlegi alakulása, vagyis az évszaknak megfelelő fagypont közeli nappali értékek és az éjszakai kemény fagyok miatt napokon belül várhatóan csökkenni fog a pollenterheltség – közölték.

 

Az átmeneti pollenterheltség után viszont sok allergiás küzdeni fog a következő hónapokban, így dr. Kristofori György siroki háziorvos osztotta meg portálunkkal  jó tanácsait. Mint mondta, a praxisában egyelőre nem jelentkezett olyan beteg, aki allergiás tüneteket produkált volna, a koronavírus és a felső légúti megbetegedések uralják a rendelőt. Ennek ellenére kifejtette, a január első napjaiban tapasztalt meleg hatására valóban beindult az említett növények virágzása, így egyes vidékeken az allergiások már érzik ennek káros mellékhatásait.

 

– A jól felkészültek panaszoktól függően már most rendelkeznek a megfelelő készítményekkel, gyógyszerre, orr- és szemcseppekkel, melyek alkalmazásával enyhíthetik a tüneteket. Ezek abban különböznek a fertőzésektől, hogy nem járnak hőemelkedéssel és lázzal. A tünetek között szerepel az orrdugulás, szemviszketés vagy duzzadás, torokkaparás – részletezte. 

 

A Nemzeti Népegészségügyi Központ felhívásában is szerepel, fontos, hogy a pollenallergiás betegek figyeljenek a megelőzésre és a tünetek enyhítésére. Ebben segíti őket az NNK naponta frissülő polleninformációs szolgáltatása. Az NNK azt javasolja a mogyoró, az éger, vagy a ciprus- és tiszafafélék pollenjére allergiásoknak, hogy mielőbb készüljenek fel a tünetek megjelenésére, és mielőbb kérjenek tanácsot kezelőorvosuktól. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában