Mátrai Hegyközségi Tanács

2022.01.14. 16:35

Újborok versenyeztek Gyöngyösön (fotók)

Maróti Attila chardonnay bora nyerte a Mátrai Hegyközségi Tanács által pénteken rendezett Bárdos Tamás Mátrai Újborversenyt. 

Sz. Sz. I.

Az egyik bizottság a két továbbjutó bor kiválasztása közben Fotó:

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Fotó: Czimer Tamas

A fiatalon elhunyt mátrai borász, Bárdos Tamás emlékére immár harmadik alkalommal szervezett borverseny vándorserlegét az a borász nyeri el, akinek 2021-es évjáratú borát a zsűri a legjobbnak ítéli. Csernyik István versenyszervező arról tájékoztatott, hogy az idei megmérettetésre 25 pince küldte el a borait, a benevezett tételek száma 81 volt. 

– Két öttagú bizottságban folyt a bírálat. A csúcsbizottságot Hiesz György polgármester és Bárdos Benjámin alkotta. Száz pontos bírálati rendszerben, mindkét bizottság két-két bort jelölt meg, amelyek közül végül a Molnár Gábor és Kovács Péter bizottsági elnökökkel kiegészült csúcsbizottság választotta ki a legjobbat. A győztes bor mellett egyébként, a Benedek-pince cserszegije, a Nyilas-pincészet sauvignon blanc bora, valamint Babiczki László irsai olivérje jutott a négy legjobb közé. A vándorserleget csak száraz, illetve félszáraz fehér vagy rosé  bor nyerheti a szabályaink szerint. A bírálat után 18 arany-, 65 ezüst- és 2 bronzérmet ítélt oda a zsűri – mondta Csernyik István.

 

 

A szervező azt is elmondta, hogy a borverseny 2019-es alapításakor úgy gondolták, hogy egy kicsit rendhagyóbb legyen a többi ilyen megmérettetésnél, ezért egy vándorserleg jár a legjobbnak. A kiosztott érmek ellenére a borászok számra az igazi elismerést az jelenti, ha a nevük felkerül a trófeára. Ez 2019-ben egyszer már sikerült az idei győztes Maróti Attilának olaszrizlinggel, míg 2020-ban Babiczki László győzött irsaival olivérrel.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában