Megemlékezés

2022.02.11. 19:50

Az 1945-ös budai kitörésre emlékeztek Egerben

– Ezen a napon, 1945-ben törtek ki a budai várból, majd az utolsó töltényig hősiesen harcoltak a szovjet hadsereg gyűrűjében rekedt, főként magyar és német katonák – fogalmazott pénteken a Dobó téren a Szent Hedvig Kollégium falán lévő emléktáblánál Bognár Ignác, a Mi Hazánk Mozgalom egri vezetője.

Sz. M. L.

Elmondta, a budapesti ostromnál nemcsak katonák, de rengeteg civil is áldozatul esett. Kiemelte, hogy erről a napról országosan és helyben is kevés politikai szereplő emlékezik meg illendően, pedig szerinte fel kell hívni a figyelmet elődeink hősiességére. Mint mondta a több tízezer emberből csupán pár száz ért el a szovjet vonalak mögé. 

Kitért arra is, hogy a budai hadisírokat időnként megrongálják, ami gyalázatos.  – A vár védői maguk dönthették el, hogy részt vesznek-e a reménytelen kitörési kísérletben. A szovjetek a korábbi városcsatákból okulva számítottak az akcióra, s három védőövet is kialakítottak: az elsőt a Széll Kálmán téren, a másodikat a János kórháznál, a harmadikat a János-hegy lejtőin. Sokunknak hunytak el ott rokonai, melyről talán nem is tudnak mindannyian – tette hozzá. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában