Utazás

2022.02.01. 17:30

Eger népszerűsége töretlen, a Tisza-tó szállásai pedig meglepően olcsók

Számos rekord született a hazai turizmusban 2021-ben, amikor Budapest, Siófok, Eger és Hajdúszoboszló vonzották a legtöbb vendéget. Idén minimum a 2019-es belföldi bruttó szoba árbevételt várják a Szallas.hu szakértői, nagyságrendileg 120-130 milliárd forint összegben. Az időarányos foglalási kedv már a tavalyi felett van.

HEOL

Az Egri vár programjai is sok látogatót vonzanak

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Fotó: Berán Dániel

Minden idők legtöbb foglalása 2021. július 5-én futott be a Szallas.hu-n. Augusztus 21-én közel 37 ezer vendég pihent olyan szálláson, amit a magyar szállásfoglaló oldalon talált. Ez 8 százalékkal több, mint a 2020.augusztus 20-ai vendégszám, és a duplája a 2019-es rekordnak.

 

Több, mint negyedével nőtt 2020-hoz képest a belföldi bruttó szoba árbevétel 2021-ben a Szallas.hu-nál, ugyanakkor 2019-hez képest körülbelül annak ötödével csökkent. Az átlagos kosárérték 65630 forint volt tavaly, ami 2020-hoz 15,4 százalékos gyarapodás, míg 2019-hez képest 31 százalékos növekedés.

A Tisza-tó kedvelt partszakasza a sarudiForrás: Dániel Berán / Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

A legdrágább település Bikal, ahol az egy főre eső éjszakánkénti szállásköltség az országos átlag duplájánál is több volt, 22 770 forint. Ezzel szemben a legolcsóbb település Sellye, ahol 75,8 százalékkal kevesebbe került. Érdekes, hogy mindkét leget Baranyában találni.  

 

Régiók közül a Balaton térsége bizonyult a legdrágábbnak, az országos átlagnál 8,3 százalékkal drágább itt egy éjszaka egy főnek. Ugyanakkor a Tisza-tó térségében az országos átlagtól átlagosan 26 százalékkal kedvezőbb áron foglalhatunk.

 

A Szallas.hu által közvetített bruttó forgalom 28,44 milliárd forint volt 2021-ben, ami 2020-hoz képest 20 százalékos növekedés, 2019-hez képest pedig 10,1 százalékos bővülés.

 

A vendégek harmada hotelben hajtotta álomra a fejét utazásai alkalmával, negyedük apartmanban, ötödük vendégházban, 17 százalékuk panzióban és 6 százalékuk egyéb szálláshelyen.

 

Eger ismét a legjobbak között

 

Minden ötödik foglalás a főváros szálláshelyeire érkezett be 2021-ben. Siófok, Eger, Hajdúszoboszló és Szeged sorakoznak mögötte, ők együttesen a Szallas.hu-n leadott foglalások 44,5 százalékát teszik ki. Pécs, Balatonfüred, Gyula, Hévíz és Zalakaros szerepelnek még a foglalási számok eloszlása alapján kirajzolódott toplistán. A foglalások negyede a Balatonra szólt, ötödük Észak-Magyarország településeire. A legnagyobb arányban azonban Budapest és vonzáskörzete iránt nőtt a kereslet, 2020-hoz képest 18,7 százalékkal több foglalást tettek meg ide.

A látnivalók közül a Nyíregyházi Állatpark, a Sárvári Gyógyfürdő és a Szigligeti Vár, és az Egri vár népszerűek voltak.

 

Mi várható 2022-ben a hazai turizmusban?

 

A Szallas.hu szakértői minimum a 2019-es szintet várják, ami nagyságrendileg 120-130 milliárdos összeg a belföldi bruttó szoba árbevételt illetően. Ennek eléréséhez azonban elsősorban nem a foglalási darabszámok növekedése, sokkal inkább a hároméves árnövekedés indukál. Már a pandémia előtt is kialakulóban volt egy trend, amire a járvány csak ráerősített: a népszerű, kedvelt desztinációk és szálláshelyek felől eltolódik a kereslet a kisebb és tematikus úti célok és szállások irányába.

 

Egyre népszerűbbek a nem hotel besorolású szálláshelyek és az utolsó pillanatos foglalások aránya is nőtt – mondta  Trepess Beatrix, a Szallas.hu PR-menedzsere. – A rugalmas kondíciók szinte már elvárásként jelennek meg vendég oldalon.

 

A szakember azt is elmondta, hogy az idei évben a külföldi utazások iránt is nő a kereslet, de első sorban inkább a kelet-közép-európai régión belül maradva.

 

Bizakodásra ad okot, hogy a napi megtett foglalásokban jelenleg a tavalyi szint felett vagyunk, és az idei első, március 15-ei hosszú hétvégére nagyobb ütemű az előfoglalás, mint a korábbi években

 – árulta el Trepess Beatrix.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában