Megállapodás

2022.02.04. 11:26

Hátrányos helyzetűeket segít az egyházi szervezet Mezőszemerén

Az Antiochia Görög Keleti Karizmatikus Egyház tartott rendezvényt vasárnap önkormányzati tagok, polgármesterek, roma önkormányzati vezetők és egyházi személyek részvételével a helyi közösségi házban. Együttműködési megállapodást írt alá a település polgármestere, Jakab Gábor s az egyház megyei hivatalának vezetője, Horváth Tibor.

Sike Sándor

2022.01.30 - Hátrányos helyzetűek megsegítésére szerveztek közösségi programot - Mezőszemere - Huszár Márk - HM - Heves Megyei Hírlap

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Huszár Márk

A vasárnapi megállapodás hátteréről Horváth Tibor elmondta: a magyar társadalomnak – beleértve az önkormányzatokat, civil szervezeteket, hatóságokat és a roma közösségeket – hosszú távon nyomatékosabban és hatékonyabban kell kezelnie a hátrányos helyzetű településeken élők problémáit. A szegény, rászoruló emberek, a romák többségi társadalomba való integrációjának előmozdítását segíti egyebek között a most aláírt megállapodás. 

– A kulcsfontosságú problémák között szerepel a gazdasági egyenlőtlenség, a társadalmi kirekesztettség, a munkanélküliség, a jóléti szolgáltatásoktól való függés, a roma lakosság felülreprezentáltsága az ország fejletlenebb térségeiben s a széles körű, nyílt és burkolt diszkriminációjuk a magán- és a közszférában. Ide kell sorolni a jelentős esélykülönbségeket az oktatás területén, a mélyen gyökerező sztereotípiákat és az egymással szembeni bizalmatlanságot a közösségek és a többségi társadalom között, fogalmazott Horváth Tibor. 

Kathy Horváth Lajos hegedűművész a mezőszemerei eseményen Fotók: Huszár Márk / Heves Megyei Hírlap 

Mezőszemere mintául szolgál a problémák kezelésében. A fennálló gondokat, nehézségeket igyekeznek kezelni a Romano Kraj egyesület, valamint az Antióchia Görögkeleti Karizmatikus Egyház cselekvési tervének megvalósításával. 

– Az egyik legfontosabb tényező az oktatás, teendőink az elmaradott iskolai tanulmányok befejezésével kapcsolatosak. Noha az oktatás kétségkívül eszköze lehet a roma társadalmi integráció előmozdításának, sokak szerint az erre fordított állami pénzekből kevés „szivárog le” a megfelelő helyekre – fogalmazott az egyház megyei hivatalának vezetője. 

Horváth József, a Romano Kraj Egyesület megyei elnöke Fotó: Huszár Márk / Heves Megyei Hírlap

A mostani megállapodás Horváth Tibor szerint több évig garantálja a közös munkát. Heves megyében egyedülálló a kapcsolat egy társadalmi szervezet, önkormányzat és egyház között, amely politikamentesen és hovatartozás, megkülönböztetés nélkül született. Remélik, hogy a közös munkával sikerekről tudnak hamarosan beszámolni. 

 

 

Öt évre szerződtek

Jakab Gábor polgármester elmondta: örömmel fogadták a segítő szándékú megkeresést. Az ötéves távra szóló szerződésben egyebek között oktatás, aktív drogprevenciós szolgálat megszervezése, illetve vallási rendezvények tartása szerepel. Az említett program a község önkormányzatának a költségvetését nem terheli, ugyanakkor valóban segítséget kínál a hátrányos helyzetben élők számára, ezért ezt a lehetőséget nem lett volna szabad elszalasztani a helybeliek szerint. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában