Elismerés

2022.02.04. 20:00

Húsz éve tesz jót másokért a Vöröskereszt Heves Megyei Szervezetének koordinátora

Adni öröm, adni jó. Kosik Mária, a Vöröskereszt Heves Megyei Szervezetének koordinátora húsz éve tapasztalja meg ezt az érzést nap mint nap. Rengetegen ismerik. Ott van mindenhol, ahol önzetlenül segíteni lehet embertársainkon. 

Barta Katalin

Kosik Mária mindennap megtapasztalja az adás örömét 

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Huszár Márk

A februári szürke reggelen derűsen fogad a Vöröskereszt Heves Megyei Szervezetének Klapka György úti irodájában Kosik Mária. Sokszor sok helyen találkozhatnak vele az egriek és a környéken élők. Immár húsz éve dolgozik a szervezet kötelékében. Jelenleg megyei szociális koordinátorként s területi vezetőként tevékenykedik. A megyeszékhelyen kívül negyvenhét környékbeli településsel tartja a kapcsolatot. Gyöngyösön, Hatvanban, Füzesabonyban és Hevesen is rendszeresen egyeztet a városokban dolgozó kollégáival. 

Meséli, a járvány elmúlt két évében rekordmennyiségű adomány érkezett hozzájuk, amelynek igazságos elosztása, a rászorulókhoz való eljuttatása jócskán adott feladatot neki és munkatársainak. Számos egyéb módon is segíti a hozzá fordulókat. 

Kíváncsiak voltunk, honnan indult, honnan meríti az erőt és energiát ahhoz, hogy fáradhatatlanul másoknak segítsen. 

Marika borsodi faluban, Sátán nevelkedett. Édesanyja postásként, édesapja bányászként dolgozott. A családból hozta a mások iránti tiszteletet, a munka szeretetét. Ott tanulta meg, hogy a kötelesség elmulasztásának következménye van. 

– Gyerek voltam még, amikor édesanyám kukoricára térdeltetett, amiért nem tanultam meg egy verset, s ezért egyest kaptam – nevet fel az emlékeket idézve. – Utólag hálás vagyok ezért is, mint mindenért, amit a szüleimtől kaptam. Szorgalmas, tisztességes emberek voltak, akik nagy szeretettel, de következetesen neveltek. Sajnos, már nem élnek. 

Az általános iskola után szőlőtermesztő-borász végzettséget szerzett, nem sokkal később pedig Egerben helyezkedett el az egykori Egervinnél. Tizenhárom évet dolgozott ott, miközben leérettségizett és számos tanfolyamot elvégzett. A cég csődbe jutott, a dolgozók pedig munka nélkül maradtak. 

– Nehéz időszak volt. Egy ideig egy német cégnél, majd könyvelőként dolgoztam. Ekkor hívtak a Vöröskereszthez – sorolja. – Hamar beláttam, ez a munka igazán nekem való. Kezdetben nagyon sokat segített Gortva József igazgató, aki született vezető és kiváló ember volt. Először a kapcsolatok építésével bízott meg. A változatos feladatok, az állandó szervezés nemcsak sok munkát, hanem sikerélményt is adott. Mindig örömmel jártam be a munkahelyemre. Az irodai napi bőséges adminisztráció után jött a többi feladat. Adományok gyűjtése, szétosztása, a téli szociális étkezés megszervezése és lebonyolítása, pályázatok írása, nyaranta a rendszeres gyermektáboroztatás. Az elmúlt húsz évben közel négyszáz rászoruló gyermeknek szerveztünk emlékezetes nyári tábort, főként a Balaton mellett. Az önkéntes centrum létrehozására is nagyon büszke vagyok. 

Köztudott, hogy a szervezet munkáját a kezdetektől sok-sok önkéntes segítette, segíti. Marika azt mondja, jelenleg hatvan-hetven, főként idősebb segítővel dolgoznak együtt. Nélkülük nehezen boldogulnának. Az elmúlt két évben soha nem látott mennyiségű adomány érkezett hozzájuk. A járvány ideje alatt rengeteg élelmiszert, tisztítószert juttattak el a rászorulókhoz, karácsony előtt pedig szintén sok családon segítettek. 

– Nagy öröm, hogy tavaly december óta egymás után érkeznek a felajánlások a melegételosztásra – teszi hozzá. – Decemberben és januárban hét alkalommal tudtunk száz-száz adag forró ételt kiosztani a nélkülözőknek. Neves borászok, vállalkozók, magánszemélyek, s állandó segítőnk, a városi önkormányzat jelentkeznek hétről hétre adományukkal. Ezúton is köszönjük gesztust mindazok nevében, akik hálásak ezért a lehetőségért. 

 

 

Szőlőtőkék között töltődik 

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy ennyi munka mellett vajon mi jelenti számára a kikapcsolódást. Elmondása szerint a legnagyobb élmény, amikor a párjával kimennek a szőlőbe. A Kőporoson gondoznak három hektárt. – Minden évszakban imádunk a szabadban dolgozni, s gyönyörködni a természetben. Hamarosan végzünk a metszéssel. Szerencsére sok jó barátunk van, akikkel gyakran találkozunk. Ilyenkor Nyársalunk, bográcsozunk, nagyokat beszélgetünk és sokat nevetünk. Hálás vagyok ezekért a pillanatokért. Mindemellett nagyon szeretünk utazni, világot látni, más kultúrákkal ismerkedni. Bár a járvány bennünket is korlátozott ebben, terveink vannak. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában