Beruházás

2022.02.08. 14:00

Idén több Heves megyei útszakaszt is felújíthatnak

Harmincnyolc kilométernyi fő- és mellékutat újíthat föl idén Heves megyében az állami közútkezelő.

Tóth Balázs

A 24-es főút gyöngyösi szakaszán már tavaly elindultak a munkagépek Forrás: Heves Megyei Hírlap Fotó: Czímer Tamás

Több, a tavalyi évre tervezett, de be nem fejezett vagy el sem kezdett útfelújítást idén folytat, illetve valósít meg teljesen az állami közútkezelő. 2021-ben rekord hosszúságban 111 kilométeren terveztek felújításokat a megyei közúthálózaton. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. tájékoztatása szerint 2021-ben több mint 38 kilométernyi útszakasz megújítását kezdték volna még el az előzetes tervek szerint, ezenkívül a nagyfügedi körforgalom megépítését is elindították volna. Tizenhárom Heves megyei állami út tizenhat szakasza újul meg még a tavaly megítélt forrásokból, az öt számjegyű mellékúttól a másodrendű főútig. A leghosszabb szakaszon a 24-es főúton, valamint a 3209-es mellékúton (Heves-Kisköre) végeznek burkolatfelújítási munkákat, de a tavaly elindított projektek közül van még teendő Nagyfügeden és környékén, Viszneken, Csányban, Ostoroson, Mikófalván, Kálban, Lőrinciben, Gyöngyöstarjánban, Nagyrédén és Tarnaszentmiklóson. Ezek közül 26 kilométernyi, amit nem közbeszereztettek tavaly. 

 

A Magyar Közút NZrt. szerint a felújítások a Magyar Falu Program, a Kiemelt Társadalmi Igények Program (ebbe tartozik például a 24-es főút, illetve a dél-hevesi beruházások), az európai uniós és állami forrásból finanszírozott Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (ebbe tartoznak a négy- és öt számjegyű mellékutak) részeként valósulhatnak meg, egy része saját kivitelezésben nagy felületű javításként, egy része pedig külső vállalkozó kivitelezésében. A 2022-ben tervezett felújítások jelenleg tervezés, előkészítés alatt állnak, azok csak a források biztosítása esetén indulhatnak el, hogy mennyibe fognak kerülni, még nem ismert, írták kérdésünkre. 

 

Előzetes számítások azért készültek, tavaly a nyolc, egy csomagban szereplő 4 és 5 számjegyű mellékút felújítási költségét 1,463 milliárd forintra becsülték egy akkoriban a közútkezelőtől kapott táblázat szerint, míg a 24-es főút első tizenöt kilométerének rendbetételét 2,6 milliárd forintos költségre saccolták egy évvel ezelőtt. Az árak azonban magasabbak lettek az előzőleg becsültnél, a 24-es főút Gyöngyösi 1,8 kilométeres szakaszának felújítását az előzőleg becsült 470 millió helyett 525 millió forintos ajánlattal nyerte el a He-Do Kft., míg szep­temberben két felújítást nyert el ugyanez a cég, a 3206-os Detk–Nagyfüged összekötő útét, valamint a 3204-es út Nagyfüged és Boconád közötti tíz kilométeres szakaszáét, előbbit 259,5 millió, utóbbit 1,469 milliárd forintos ajánlattal, ami bő 4,5 százalékkal, illetve 7,5 százalékkal magasabb a kiíró becslésénél. A 24-es út teljes felújításának költségét egyébként 2,6 milliárd forintra számolta a közútkezelő, azaz a hátralévő bő 13 kilométerre 2,075 milliárd forint marad a keretből, de a növekvő építőipari, útépítési árak miatt ezt valószínűleg meg kell majd növelni. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában