Támogatás

2022.02.14. 14:00

Még fel sem vették, de sokan máris elköltötték a 13. havi nyugdíj nagy részét

A napokban vehetik kézhez a szépkorúak a 13. havi nyugdíjat. Kíváncsiak voltunk, mennyire népszerű körükben, hogy megkapják ezt az összeget, s vajon mire költik. A megkérdezettek többsége annak ellenére, hogy még nem vette fel a pénzt, fejben már elköltötte annak nagy részét. Többségben voltak azok, akik a családjukra és nem saját magukra gondoltak.

Csiki Andrea Vivienne

A postások a múlt héten már megkezdték a 13. havi nyugdíjak kézbesítését  Illusztráció: MTI/Balogh Zoltán

Az egri Földesi Tiborné, aki Nagyvisnyón tanított harminc évig, már elképzelte, hogy mi lesz a plusznyugdíjának a sorsa. 

 

– Nagyon örülünk ennek a rendeletnek, mert egyébként a rendes nyugdíjunk jóval később érkezik, a hónap végén. Az embernek észnél kell lennie, hogy talpon tudjon maradni. A tizenharmadik havi pénz egy részét a harmadik osztályos kis unokámra, Borikára szeretném költeni. Amikor Csilla, az édesanyja elhozza Kecskemétről Egerbe, beszaladok vele a plázába és ruhákat vásárolok neki. Olyan gyorsan nő, hogy sajnos a méretét nem tudom, így nélküle nem tudok venni semmit. A pluszpénz másik felét pedig saját magunkra fordítjuk – magyarázta Földesi Tiborné. 

 

A káli Mátrai Ilona szintén örvend, hogy ebben a hónapban dupla nyugdíjban részesülhet. 

 

– Egyelőre takarékoskodni szeretnék, úgy gondolom ugyanis, hogy mindig kell vésztartaléknak lenni az ember pénztárcájában, vagy akár otthon eltéve. Pillanatnyilag még nincs konkrét elképzelésem, hogy mire fogom majd fordítani, de nagyon jól jön bizonyára, ahogy minden nyugdíjasnak. Én abszolút meg vagyok elégedve ezzel az intézkedéssel, főként, hogy a kormányunk meg tudja valósítani a kifizetéseket – mondta mosolyogva. 

 

Egy Eger környéki faluból érkező úr, aki névtelen szeretne maradni, szintén boldogan fogadta a kormány gesztusát. 

 

– Nagyon örülök, hogy ebben a hónapban pluszjuttatás érkezik. Ugyan ki ne örvendene ennek? – kacsintott bohókásan az úr. Elmondása szerint igencsak jókor jön a nagyvonalú „ajándék”, és ő is az unokáira költi majd a tizenharmadik havi járandóságot. 

 

Meglepően sok olyan szépkorúval találkoztam a megyeszékhely forgalmas boltja előtt, a buszpályaudvar közelében, akik más településekről érkeztek. Így az ostorosi Szívós Árpádné is, aki szintén lelkendezve nyilatkozott lapunknak a kormány döntéséről. 

 

– Nagyon örülök ennek az intézkedésnek. Van két gyerekem, és rengeteg unokám, úgyhogy ennek a pénznek máris megvan a helye, számomra nem okoz különösebb fejtörést, hogy mire költsem – mesélte Szívós Árpádné. 

 

– Ha van mögötte fedezet, s azért adják, akkor nyilván magam is örülök neki. Vannak háztartási gépek, amik hiányoznak, így például a porszívó, amire futja majd ennek köszönhetően – fogalmazott kérdésünkre Rácz Ferenc. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában