Szolgáltatás

2022.02.09. 14:00

Megoldás született a füzesabonyi laboratóriumban a leletek készítésére

Dr. Csomós Andrásnak, a Füzesabonyi Egészségügyi Központ igazgató főorvosának tájékoztatása szerint február 7-én, hétfőn elindult az intézmény ­laboratóriumi szolgáltatása. A vérvételi pont a központban van, míg az analízist az egri Markhot Ferenc Kórház központi laboratóriumában végzik.

Sike Sándor

Vizsgálatra várók az egészségügyi központban. A létesítmény 280 millió forintos támogatásból újul meg Forrás: Fuzeshirek.hu

Január utolsó hetében, péntek éjszaka elektronikus levélben felmondott a Füzesabonyi Egészségügyi Központban a laboratóriumot működtető Pro Labor Kft. vezetése. A cég a szakrendelővel 1999 decembere óta állt szerződéses jogviszonyban. Patvaros-Müller Péter ügyvezető az azonnali hatályú felmondást később azzal indokolta, hogy a városban dolgozó asszisztensek száma egyre csökkent, de a laboratórium működtetésének szabálya előírja, hogy ahol vérvétel is történik, ott minimum két embernek kell dolgoznia. 

Január 28-án szűnt meg a másik asszisztensük munkaviszonya, így lehetetlen volt az szakember pótlása a jelenlegi szolgálati viszonyban kínált bérek és az egészségügyben meglévő munkaerőhiány miatt. Neki ezt azonnal jeleznie kellett a Népegészségügyi Főosztálynak. 

A város polgármestere, Nagy Csaba az elmúlt héten arról beszélt portálunknak, hogy rövid időn belül szeretnének megoldást találni a laboratóriumi minták helyben történő levételére. Az átmeneti időszakban az egri Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézet sietett az itt élők segítségére. Február 1-jétől a Füzesabonyból és körzetéből beutalt betegeket az egri intézmény laboratóriumában fogadták. Ígérte, legkésőbb február 7-ig kialakítják a feltételeket az egészségügyi központban a helyi mintavételezésre. 

Dr. Csomós András igazgató főorvos tájékoztatása a hétfői kezdésről azt jelenti, hogy a polgármester és az önkormányzat betartotta az ígéretét.

 A betegek beutalóval munkanapokon reggel fél nyolc és fél tíz között jelentkezhetnek vérvételre, a szokásos rend szerint. Nem tb-finanszírozott vizsgálatokra is lehetőség van, amihez beutalót nem kérnek. A mintát a központ kiképzett dolgozói veszik le, elvégzik az adminisztrációt és a mintákat előkészítik a szállításra. Az értékelést már az egri Markhot Ferenc Kórház végzi – tudtuk meg. 

A városvezető szerint a Pro Labor nem élhetett volna a szolgáltatás azonnali felmondásával, de ezt a jogászoknak is meg kell vizsgálniuk. A gyors megoldás nyomán okafogyottá vált a kft. további tevékenysége a szakrendelőben. 

Füzesabony képviselő-testületének csütörtöki ülésén egy napirend a központ fejlesztésével foglalkozik. Nagy Csaba szerint nincs összefüggés az elmúlt hét történései és a február 10-i ülésen szereplő téma között. Utóbbi ugyanis a rendelő pályázaton elnyert 280 millió forintos fejlesztéséről szól. Az összegből 75 millió megy épületfelújításra, míg a többi eszközbeszerzésre. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában