Rovarvilág

2022.02.04. 13:55

Méhecskehotelekkel is segíthetjük a magányosan élő méheket

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a lakosság, a gazdálkodók és az önkormányzatok figyelmébe ajánlja a rendkívül egyszerű méhecskehoteleket, amikkel erkélyen, ablakpárkányon is hatékonyan és hiánypótló módon segíthetjük a szelíd beporzók szaporodását.

M. H.

A gyerekek számára is szórakoztatóak a darázsgarázsok 

Fotó: Shutterstock

A magányosan élő méhek és darazsak körülöttünk léteznek a kertekben, parkokban, iskolákban, óvodákban, lakótelepeken, még a sokadik emelet magasában is. Mindenütt ott vannak, ahol virágokat találnak. 

– Azért nem figyelünk fel rájuk, mert ezek az állatok, a családokban élő rokonsággal szemben, nem támadékonyak, ha nem fogjuk meg őket, teljesen ártalmatlanok – hangsúlyozta Orbán Zoltán, az MME szóvivője. 

A házi méhek faodvakat, kaptárakra igénylő több tízezres kolóniáival ellentétben a magányos fajok ujjnyinál vékonyabb járatok védelmére bízzák utódaikat. Ezekbe a nőstény méhek nektárt és virágport, a darazsak pedig megbénított ízeltlábúakat halmoznak fel, erre petéznek, majd a bölcsőket sárdugóval zárják le. 

 

A kikelő lárva a táplálék elfogyasztását követően bebábozódik, végül a kikelő kifejlett rovar átrágja magát a sárdugón, és megkezdi néhány hetes felnőtt életét. Ilyen bölcsőkamrákat egyszerűen biztosíthatunk számukra az erkélyre, ablakpárkányra, virágos balkonládák mellé is kihelyezhető méhecskehotellel, másik nevén darázsgarázzsal. Ezt legegyszerűbben lyuggatott tűzifakugliba készíthetjük el, de építhetünk „szekrényes” méhecskehotelt is. Ez azért jó lakossági beporzórovar-védelmi eszköz, mert az elkészítése óvodai foglalkozás, iskolai óra, szakkör alatt sokkal egyszerűbb, és természetvédelmi szempontból hasznosabb, alapvetőbb fontosságú, mint a nagy pontosságot, bonyolult famegmunkálási lépéseket igénylő mesterséges odúké. 

Az új méhecskehoteleket érdemes február második felében, március elején kirakni esőtől védett helyre – megfelelő hely az eresz alja, ablak- és erkélybeugró vagy tornác –, keleti-déli tájolással, hogy közvetlen napsütés érje. A magányosméh-fajok számos képviselője szőrös, ez a bunda szigeteli is őket, így már a tél végi, kora tavaszi első napsütéses napokon is aktívak tudnak lenni. A méhecskehotelek márciustól május végéig, június közepéig a legforgalmasabbak. Júniustól már jelentősen alábbhagy a forgalom, de a nyár második felében is számíthatunk vendégekre. Eközben a magukat nem zavartató rovarok jövés-menését akár centiméternyi távolságról figyelhetjük meg otthon, a munkahelyen, az óvodában, iskolában. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában