Észlelés

2022.02.18. 15:07

Tűzgömb világította meg az éjszakai eget a Bükkben

A Magyar Meteoritikai Társaság három állomása is tűzgömböt kapott lencsevégre csütörtök éjjel.

HEOL

Fotó: Magyar Meteoritikai Társaság

Az egyenletesen felfényesedő sárga tűzgömböt csütörtökön éjjel vették észre a Magyar Meteoritikai Társaság (MMT) bükki, győri és zalaegerszegi állomásai. Mivel a bükki állomás felvételein a legfényesebb a meteor, ezért vélhetőleg ez volt a legközelebb a jelenséghez. A fényes meteor körülbelül két és fél másodpercig volt látható - számolt be róla a tenyek.hu.

Fotó: Magyar Meteoritikai Társaság

Mint írták: az MMT adatai alapján a tűzgömb magasságát felmérve valószínűleg Szlováka felett jelent meg. Maga a meteor vélhetőleg teljesen elégett, amikor az atmoszférába érkezett. December 7. óta ez már a hetedik fényes tűzgömb, amit Magyarországról lehetett látni. A meteorfizikai szakma szerint azonban ez nem különös jelenség, december-február időszakát tűzgömb szezonnak ismerik.

 

A tudósok szerint nincs mostanában több tűzgömb, mint ezelőtt volt, csak a technika fejlettebb és több helyen vannak felszerelve olyan kamerák, amelyek érzékelhetik ezeket a jelenségeket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában