Tanácsok

2022.03.23. 07:00

A gyerekek is tudhatnak a mostani háborús helyzetről - véli az egri pszichológus

Az egész világ az Ukrajna és Oroszország közti háború fejleményeit követi. Fiaikat, férjüket, apjukat, unokájukat hátrahagyva, egy szál bőrönddel és kisgyerekeikkel lépik át az országhatárt többségében asszonyok. Mit mondjunk ilyenkor a kisgyerekeknek? Hogyan és miként beszéljünk nekik a helyzetről? S felnőttként hogyan kezeljük ezt a szorongást? Ezekre a kérdésekre egy pszichológus igyekszik nekünk választ adni.

Csiki Andrea Vivienne

A gyerekek érzik, ha valami gond van. Legyünk higgadtak Forrás: Shutterstock

Dr. Hídvégi Márta, egri pszichológus, megkeresésünkre igyekezett minél érthetőbb tanácsokat adni, hogyan tegyük elviselhetővé a gyerekek számára az ukrán-orosz háborúval kapcsolatos gondolatokat. 
 

– A kicsiknek is tudniuk kell, hogy háború van a szomszédos országban, de korosztályonként változó legyen a kommunikáció, hiszen másképp kell egy háromévesnek elmondani, elmagyarázni a szituációt, mint egy 13 évesnek – mondta. Inkább a szülőnek feladata a felvilágosítás, mintsem a sajtónak. A jelenlegi helyzetben el kell terelni a gyerekek figyelmét a médiáról. Híradót például ne nézzen együtt a család, és ügyeljenek arra is, hogy ennek a témának az otthoni beszélgetések során se lehessen fültanúja a fiatal. 
 

– Figyelemelterelés gyanánt szervezzenek a családok programokat, társasjátékozzanak, játszódjanak, sétáljanak, vagy sportoljanak a szabadban – javasolta dr. Hídvégi Márta. 
 

A menekültekről is beszélhetünk gyermekeinknek, de a hároméveseknek csak fejezzük ki sajnálatunkat azok az emberek iránt, akiknek félniük kell a háborútól. Képileg nem szabad semmit megmutatni. 
 

– Ne lássák, hogy lövik egymást az emberek, vagy hogyan esik bomba a házakra – hívta fel a figyelmet a szakember. – Az a jó, ha ő kérdez, és mi arra őszintén válaszolunk. Mutassuk meg a térképen, hogy mennyire van messze tőlünk a háború helyszíne és hogy mennyi adományt gyűjtenek Magyarországon. El lehet mondani a nagyszüleink háborús példáit is, hogy akkoriban sajnos a pincékben menekültek a bombázások elől. A kicsiknek is tudni kell, hogy válság, probléma van, de hogy mi megvédjük őket, és segítünk nekik. 
 

– Ahhoz, hogy a gyerekek teljes mértékben felkészülhessenek a társadalomban való önálló életre, a méltóság, a tolerancia, a szabadság, az egyenlőség és a szolidaritás szellemében kell nevelni őket – mondja ki az ENSZ Gyermekjogi Egyezménye. A gyermekek jogainak tiszteletben tartása a béke és a jólét alapja, ellenben a háború megtagadja tőlük a jogot, hogy félelem nélkül nőjenek fel. 
 

Minden gyereknek joga van ahhoz, hogy értse mi zajlik körülötte, ezért a Hintalovon Alapítvány néhány javaslatot készített arról, hogyan lehet a gyerekekkel a háborúról beszélgetni. A háborúskodás gondolata miatt a szülők félnek, aggódnak, idegesek, ezért ez a viselkedés érthetetlen a gyerekek számára, a szülőknek meg kell értetniük gyermekükkel, miért változott hirtelen a viselkedésük. Az olyan mondatok, hogy –nincs baj, vagy nem lesz semmi baj – nem megnyugtatóak. Amennyiben nem érdeklődik a téma iránt, nem kell neki róla beszélni. Ha kérdez, ki kell deríteni, hogy mire kíváncsi, mi érdekli, mit hallott. Sok részletet nem kell magyarázni, de titkolózni és hazudozni sem szabad. A fiatal akkor lesz nyugodtabb, ha érti az érzéseinket, és kap információt arról, ami érdekli őt. 

 

Attól nem sérül, ha a szülő szomorú vagy fél, ellenben a hallgatástól igen. Nem kell neki szakmai válaszokat adni, lehet csupán annyit mondani, hogy – nem tudom, vagy ezt most nem lehet még tudni, ezért is hallgatjuk olyan figyelmesen a híreket. Figyelni kell a beszélgetés során a gyerekekre és önmagukra is. 
 

Az idősebbeknek is kihívás - A felnőttek számára sem könnyű ez az időszak, így előfordulhatnak szorongások is. A szakember szerint személyiségfüggő, hogy ki mennyire szorong nagykorúként. Vannak még közöttünk néhányan, akik gyerekként már átélhették a háborút. De vannak olyan emberek is, akik életükben nem is foglalkoztak a témával. Van, aki azt mondja, hogy oldják meg ezt a nagyok, és bedugja a fejét a homokba, vannak, akik egymással vitatkoznak, s a híreket figyelik, de olyan is akad, aki segítő szándékú.  – Ügyeljünk, hogy a háború gondolata ne érjen a mindennapjainkba, igyekezzünk nem pánikolni. Van olyan, aki már most összekészíti a hátizsákját, hogy ha menekülni kell, legyen készenlétben. Ez az eltúlzott szorongás már egy pszichés betegség, egy pszichés állapot, amely elkerülhető, ha szakemberhez fordulunk – tette hozzá dr. Hídvégi Márta. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában