Kóstoló

2022.03.22. 14:05

Az egri borvidékkel ismerkedik a nemzetközi piac

Az Agrármarketing Centrum első alkalommal rendezte meg nagyszabású szakmai rendezvényét, a Hungarian Wine Summitot. Az ötnapos eseményre magyar és nemzetközi borszakértők érkeztek, az egri borvidékre is.

Szabadi Martina Laura

Neves szaktekintélyek kóstolták a legjobb egri borokat

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Fotó: Huszar Mark

 – Ez az esemény azt a hosszú távú célt szolgálja, hogy a magyar bor elfoglalja méltó helyét a nemzetközi borpiacon, és még versenyképesebbé váljon az export-célországok piacán. Nemzetközi szakmai meghívottak számára a program március 20-án kezdődött, s március 21-én és 22-én Magyarország borrégióit járják. A borszakírók, kereskedők, sommelier-ek, Master of Wine szakértők kétnapos túrán, autentikus környezetben ismerkednek meg borászainkkal és a magyar borral. A hazai nedűk promóciójában ez megkerülhetetlen. Egy személyes találkozó örök élmény, az itt szerzett élményeket máshogy nem lehet átadni – emelte ki kedden a Tóth Ferenc pincészetben tartott kóstolón az egyik szervező, Toronyi Zsuzsa. Elmondta, soha nem érkezett még ennyi neves borszakértő hazánkba, s a legnépszerűbb Mátra - Eger - Tokaj túra során látogattak a külföldi szaktekintélyek Egerbe. 

– Ezen az útvonalon kettő csoport, összesen harmincan vettek részt. Hétfőn a St. Andrea Pincészetben volt a borvidéki bemutató ma pedig nálunk, a Tóth Ferenc Pincészetnél – ismertette Tóth Katalin, a Tóth Ferenc pincészet ügyvezetője. – A program során rövid pincebejárás, az Egri Borvidék bemutatása, majd sétáló kóstoló keretein belül tíz borászat legjobb tételeit kóstolhatja a nemzetközi borszakértő, kereskedő, újságíró közönség. Nagyon fontos esemény bortermelők számára ez a bemutatkozási lehetőségA belföldi értékesítési lehetőségeink korlátozottak, fontos, hogy az erre alkalmas pincék komolyan foglalkozzanak a borexport kérdésével, ami viszont bonyolult és sok összetevős feladat. Így van legjobb esélyünk a hiteles bemutatkozásra, ha a szakemberek ellátogatnak a borvidékre. Mindemellett sajtóhírek az egész régió ismertségét és így minden egyes borászat jövőbeni törekvését támogatja, még ha a túrán nem is mutatják be a borukat – tette hozzá.

Ashika Mathews, az angliai Vida Vines&Spirits vezetője a kóstolás során portálunkkal megosztotta, habár az egri bor még nem olyan ismert mint a tokaji, úgy látja abszolút helye van a nemzetközi piacokon.
 Volt egy sötétebb időszak az Egri Bikavér életében a brit piacon, ennek most az ellenkezőjét tapasztaltam. Magas minőségű, elegáns és friss borokkal találkoztunk ezen a borvidéken – emelte ki.

A rendezvény a fővárosban folytatódik. A Hungarian Wine Summit negyedik napján hat különböző témájú mesterkurzuson vehetnek részt a vendégek. Az előadók körét a magyar piacot jól ismerő, neves hazai és nemzetközi szakértők alkotják.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában