Háború

2022.03.30. 14:12

Megszervezték az Egerbe érkezett ukrán menekültek ellátását

A Kistályai úti munkásszállón 83, az ukrajnai háború elől hazánkba menekült tartózkodik, köztük negyven gyermek.

Sz. M. L.

A Kistályai úton helyezték az orosz-ukrán háború elől menekülőket

Forrás: Dr. Pajtók Gábor/Facebook

Mirkóczki Ádám polgármester korábban segítőpontnak ajánlotta az épületet, ám a múlt hét péntekén az ukrán kormány jelezte, menekültek elhelyezéséhez kér segítséget. Hétfőn Soltész Miklós, a Miniszterelnökség ­államtitkára, dr. Pajtók Gábor, a Megyei Védelmi Bizottság elnöke és Mirkóczki Ádám is a helyszínen segített. Pajtók Gábor közölte, a menekült nők és gyerekek Mariupolból és környékéről érkeztek, rendőrök, tűzoltók, ­katasztrófavédelmi szakemberek hozzátartozói. Soltész Miklós felhívta a figyelmet, ne feledjük, e nők és gyerekek szétszakított családokból jöttek. 

Példaértékű az együttműködés

Dr. Pajtók Gábor köszönetét fejezte ki az önkormányzatoknak, az egyházaknak, a karitatív szervezeteknek és a mindazoknak a magánszemélyeknek, akik segítenek a menekültek elhelyezésében, ellátásában. Elmondta, példaértékű az együttműködés. 
Tájékoztatása szerint megyénkben jelenleg 638 Ukrajnából menekültet helyeztek el. Nyolcvanan kértek ­menekülti státuszt, köztük negyvenhat gyermek. A Heves Megyei Védelmi Bizottság gazdasági-anyagi szolgáltatás igénybevételére hat szervezettel kötött megállapodást, így az EVAT Zrt.-vel, mint a Kistályai munkásszállót üzemeltető szervezettel. 

 


A polgármesteri hivatal megszervezte a menekültek ellátását, az orvosi ügyeletet, játékokat a gyerekeknek. Fontos igényük volt a wifi, hiszen interneten tudják tartani a kapcsolatot az otthon maradottakkal. Később jönnek még rokonok néhányukhoz. Oktatást, sportolási lehetőségeket is nyújtanak nekik. A felnőtt nők közül többen jelezték, szívesen dolgoznának is, közöttük vannak orvos, jogász, vegyész végzettségűek is. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában