Koronavírus

2022.03.11. 11:26

Nem mindenki tette le a maszkot Heves megyében, zárt térben továbbra is hordják még

Ugyan már nem kötelező hordani a maszkot, de az utcákat járva jó néhány emberen látni még. Főképp az idősebbek közterületen, a zárt terekben, üzletekben, illetve a buszokon is jószerivel hordják még.

Szabadi Martina Laura

Már nem mindenkin, de sokakon ott van még a maszk 

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Fotó: Huszár Márk

Hétfőtől már nem kell maszkot hordanunk a legtöbb helyen, így az üzletekben, a tömegközlekedési eszközökön sem – ezt Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be múlt héten csütörtökön a kormányinfón. Azért hozták ezt a döntést, mert az ötödik hullám lecsengőben van. Jövő hétfőtől már a templomokban is lazítanak a szabályokon. 

B. Krisztina Egerben utolsó éves középiskolás, kérdésünkre elmondta azért viselt a bevásárlóközpontban maszkot, mert enyhe megfázásos tünetei vannak, így inkább otthon is marad pár napig. 

– A koronavírus-járvány megmutatta, hogy az, ami egy szimpla meghűlésnek tűnik, lehet akár egy enyhe lefolyású Covid is, de bármi más is, ami a fiatalabbakat nem viseli meg. Ugyan a gyorstesztem negatív lett, de inkább óvatos vagyok, hiszen rengeteg az idős, és akár influenza is lehet a tünetek mögött. Ilyenkor eszembe jut a saját nagymamám, aki nem ebben a városban él, ezért igyekszem vigyázni az idősekre, a környezetemre, arra, nehogy megfertőzzek valakit, aki mellém ül a buszon – mondta a lány a patika előtt várakozva. 

 

Egy idősebb egri nő szintén maszkban intézte teendőit az Agria Plázában, a beszélgetés során kiderült, nem véletlenül: már hetvenhét éves. 

– Szerencsére nem kaptam el a Covidot, és szeretném, ha ez így is maradna, ezért én még várok egy kicsit, hordom a maszkot. Megkaptam a három oltást a koronavírus ellen, és influenza ellen is beoltattam magam, de itt van most ez a háború is, ami nagyobb tömegek mozgásával jár az országban. Egyedül élek, megtehetem, hogy ritkán mozdulok ki, akkor pedig felveszem a maszkot és fertőtlenítem is a kezem – mondta a nő, aki kérte, hogy nevét ne írjuk le. 

 

Dr. Mangó Gabriella gyöngyösi háziorvos elmondta, hogy akik hatvan év felettiek, illetve szív és érrendszeri betegségekkel küzdenek, azoknak zárt térben továbbra is egyértelműen javasolja a maszk viselését és a távolságtartást, s persze a gyakori, alapos kézmosást és fertőtlenítést is. 

– Tudom, hogy ezzel a javaslatommal nem leszek népszerű, de elég áldozatot követelt már így is a Covid. A szerves szelén, a cink, a C- és D-vitamin szedését is javaslom áprilisig, aztán majd szeptembertől újra lehet ezeket kezdeni a megelőzés miatt. Bélflórajavítót folyamatosan használhatnak a páciensek, mert a bélrendszerünk a stressz miatt, adalékanyagok miatt, vegyszerek miatt eléggé érzékeny, ám fontos, hogy megóvjuk, hiszen az immunrendszerünk bölcsője – emelte ki. 

 

 

Visszatérhetnek dolgozni - Felfüggesztették az oltási igazolványra vonatkozó szabályokat is, és a miniszter azt is bejelentette, hogy a tanárok munkavégzéshez szükséges oltási kötelezettségét is felfüggesztik, vagyis újra taníthatnak már azok a pedagógusok is, akik nem oltatták be magukat a koronavírus ellen a megadott határidőig.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában