Pénzügyek

2022.03.21. 11:30

Tovább kell fizetni a Sberbank hiteleit

Magyarországon a Sberbank bukásával a pénzügyi krízis sújtja a Hevesben élőket is. Bár saját bankfiókja itt a végelszámolás bejelentésekor nem volt, a lakosság körében népszerű folyószámlákkal, szabad felhasználású hitelekkel, hitelkártyákkal vagy a babaváró hitel nyújtásával érintette a megyénkben élőket is.

Kiss Balázs Levente

A Sberbank bankkártyáit már nem lehet használni, a kártalanítás hamarosan kezdődik

Forrás: MTI

Fotó: Marjai János

A Sberbank hazai működését az Európai Unió tette lehetetlenné március elején, miután megtiltotta az ausztriai Sberbank Europe AG., a hazai Sberbank Magyarország Zrt. anyavállalatának további tevékenységét. A bank fizetésképtelenségének kimondása nyomán előállt helyzetben rendelte el a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a Sberbank Magyarország Zrt. végelszámolását. 

Az MNB közölte, nemcsak a Sberbank ügyfeleivel, hanem a más bankoknál számlát vezető ügyfeleket is nyugtatva, hogy a Sberbankkal történteken kívül nincs hatása a folyamatnak a hazai pénzügyi rendszer egyéb tagjaira. A Sberbank végelszámolása után egy másik pénzintézet veszi majd át a hitelállományt, a későbbi teendőkről értesítik az adósokat. 

A Heol érdeklődésére Binder István, a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti szóvivője és a felszámolást végző Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. is felhívta a figyelmet arra, hogy a sberbankos számlákról már utalás nem indítható, és azt javasolja, hogy az érintettek lépjenek kapcsolatba a szolgáltatóikkal. 

Ezt megerősítette Baran Alexandra, a Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi Navigátor Tanácsadó Irodájának egri vezetője is. Hozzátette, miután az MNB visszavonta a bank engedélyét, a korábbi számlákhoz minden hozzáférés megszűnt. Baran Alexandra kifejtette, hogy akinek sberbankos számlára utalták a munkabérét, az nyisson máshol folyószámlát és kérje az új banknál vezetett számlára az utalást. 

 A hiteleket továbbra is fizetni kell, ami azt jelenti, hogy változhat a számlaszám, amire a törlesztőrészletet küldeni kell. A Sberbank tette közzé honlapján az aktuális számlaszámokat – mondta el az irodavezető. A családtámogatás, illetve a nyugdíj folyósításával kapcsolatban is gondok lehetnek, itt az ügyfelek a Magyar Államkincstárnak, illetve a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnak jelezhetik, hogy milyen új számlaszámra kérik a járandóságukat. Ha valaki nem teszi meg, a nyugdíjfolyósító ezt a nála nyilvántartott címre küldi ki. 

 Akiknek ez jó, azoknak ezt kérniük kell a hivataltól – mondta Baran Alexandra. 

 

Nagyobb pénzintézeti megszűnés Heves megyei ügyfeleket 2015-ben érintett utoljára, amikor a Quaestor Csoport csődje magával rántotta az Észak-magyarországi Regionális Bank Zrt.-t, amelybe korábban olvadt be az Abasár és Vidéke Takarékszövetkezet. A kisbetéteseket akkor is az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) kártalanította. A mostani közlés szerint a 100 ezer eurónak megfelelő 38 millió forintig fizet az OBA. Ezt március 18-ig az alapnak meg kell tennie, így a határösszegig visszakapják a pénzüket az ügyfelek, erről a szervezet értesítést is küldött minden érintettnek. 


Házhoz jön a kártalanítás - A magyarországi lakcímmel rendelkező magánszemélyek részére a kártalanítást két és fél millió forintig, az előírások értelmében, a Magyar Postán keresztül rendezik, továbbá 200 ezer forintig házhoz kézbesítik. Az ezt meghaladó összegeket az OBA által jegyzett értesítésben megjelölt postafiókba küldik el kifizetésre, s a felvételéhez a postai utalvány bemutatása szükséges. A két és fél millió forintos értékhatár felett a kártalanítás az Magyar Nemzeti Bank által kijelölt közreműködő szervezeten, a Takarékbankon keresztül történik átutalással, már meglévő számlaszámra, éppen ezért érdemes azt minél hamarabb megnyitni. A Takarékbank március 18. után is folyamatosan a kártalanítandó betétesek rendelkezésére áll majd. A kártalanítás összegét a március 2-án fennálló MNB-devizaárfolyamon számítják. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában