Négylábúak

2022.04.26. 13:58

Flow szinte csodát tesz: betegek gyógyulnak az okos border collie-val

Jelenléte, simogatása csökkenti a szorongást és a stresszt.

HEOL

A 4 éves border collie, Flow és gazdája, Kapaló Éva terápiás kutyafelvezető, segítőkutya-kiképző

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Ahogy arról korábban beszámoltunk, április 26-a a mentőkutyák világnapja. Ennek apropóján hivatalos Facebook-oldalán tette közzé megemlékező és egyben tiszteletadó posztját Horváth László, a FIDESZ-KDNP Heves megyei 2. számú egyéni választókerületi országgyűlési képviselője, melyben külön említést tett Flow-ról, a gyöngyösi Bugát Pál Kórház mentő- és egyben terápiás kutyájáról.

Ahogy a Maxirádió is megírta, a kutya szerdánként érkezik a Bugát Pál Kórház Rehabilitációs Elmegyógyászati Osztályára, hogy részt vegyen egy speciális foglalkozáson. Flow örömmel ad pacsit, mindenkihez ugyanazzal a kedvességgel megy és tűri a simogatást, produkálja magát. Ő egy speciálisan képzett border collie eb, aki a csoport tagjait elfogadja olyannak, amilyenek, korlátaik ellenére dolgozik velük együtt. 

Vele interakcióba lépni vagy akár csak megfigyelni őt kifejezetten nyugtató hatású. Jelenléte, simogatása csökkenti a szorongást és a stresszt. A kutya egyértelmű kommunikációja és reakciója segít a csoport tagjainak saját érzelmi reakcióik megértésében, kezelésében. 

Flow, a gyöngyösi Bugát Pál Kórház border collie mentőkutyája 
Forrás: Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

A Doktor Mancsok Állatasszisztált Terápiás Alapítvány Facebook-oldalán  egy, a gyöngyösi pszichiátriai osztályon kezelt beteg beszámolója például arról szól, hogy Flow kutyus rendkívüli kiképzése figyelemre méltó, látható, hogy a gazdája-kiképzője, Éva milyen sok munkát és időt fektetett abba, hogy ennyire tökéletes munkát végezzenek a betegekkel. A kutya nagyon intelligens és lojális minden beteggel szemben, a kerekesszékkel közlekedő betegek sem zavarják a terápiás kutyát, teljesen egyenértékű partnernek tekint mindenkit. Az osztályon fekvő betegek a foglalkozások után kiegyensúlyozottabbak lesznek. 

A betegek gyógyulásának sokat segít a kutyával való kommunikáció
Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

A lassan hírességé váló mentőkutya és gazdája a Család-Barát magazinban is járt kutyakiképzőjével együtt. Ezek a speciálisan képzett ebek a hangokat jelzik a siketek és nagyothallóak számára, illetve képesek segítséget nyújtani a rohamszerű állapotokban (például epilepsziában) szenvedőknek. Reméljük, Flow még hosszú évekig segít a betegeknek hűséges szolgálatával és kedvességével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában