Az ügyvéd válaszol

2022.04.15. 19:33

Jog érthetően: kölcsönnél és albérletnél se okosba' papírozzunk, ha jót akarunk

Sokan otthon, saját kezűleg oldják meg a kis ­értékű megállapodások írásba foglalását. Dr. Kónya Tamás egri ügyvéd beszélt a Heolnak arról, hogy a házilag elkészített, internetről letölthető minták alapján megkötött megállapodásoknak bizony sok buktatója lehet.

Szabadi Martina Laura

Számos előírásnak kell megfelelniük a feleknek, ha érvényes szerződést kívánnak kötni

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

– Én azt mondom, hogy házilag gyártott szerződések helyett lehetőleg forduljunk szakemberhez, közjegyzőhöz vagy ügyvédhez, hiszen számos olyan szempontot vethet fel nekünk a hozzáértő ember egy szerződés kapcsán, amelyre mi nem is gondolnánk – jelentette ki elöljáróban dr. Kónya Tamás ügyvéd. Elmondta, a közjegyző által készített szerződés közokirat, ráadásul további garanciákat is biztosít valamennyi szerződő fél számára.  

Bármilyen megállapodást is kötünk, előzőleg feltétlenül olvassuk el és értelmezzük a feltételeket, a szövegtervezetet, s kérjük nyugodtan a közjegyző vagy az ügyvéd segítségét.

Ügyeljünk az érvényességhez szükséges formai követelményekre! Ilyenek például a keltezés, az aláírások, a szerződés időtartamának rögzítése – azaz, hogy mikor kezdődik és meddig tart az abban foglalt jogviszony, határozott vagy határozatlan idejű –, illetve a tanúk megléte. Ha egy meghatalmazást vagy végrendeletet saját kezűleg írunk, akkor nem kellenek tanúk. Két tanúra akkor van szükség, ha ezeket géppel írtuk, vagy más írta helyettünk – mutatott rá dr. Kónya Tamás.

Lakásbérleti szerződések

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a határozott idejű szerződésből általában nem lesz automatikusan határozatlan idejű szerződés. – Ehhez ugyanis a határozott idejű szerződés lejártát követően a legtöbb esetben szerződésmódosítás szükséges. A lakásbérleti megállapodást például egyik fél sem mondhatja fel kénye-kedve szerint, mert annak törvényben meghatározott feltételei vannak – részletezte az okokat a szakember. 

– Ráadásul felmondani csak írásban lehet, a határidők betartásával. A határozatlan időre kötött bérleti szerződést bármelyik fél a hónap 15. napjáig a következő hónap végére mondhatja fel, míg a határozott idejű szerződés csak abban az esetben szüntethető meg rendes felmondással, ha ennek a lehetőségét a szerződésben kifejezetten rögzítették. Ha ezt nem foglalták bele az egyezségbe, akkor csak rendkívüli felmondás lehetséges valamelyik fél szerződésszegő magatartása miatt. Rendkívüli felmondással akkor élhet a bérbeadó akkor, ha a bérlők magatartásukkal zavarják a többi lakót, rongálják a lakást, nem fizetik a bérleti díjat, a bérlő pedig akkor, ha a bérleménnyel kapcsolatban megtévesztette őt a bérbeadó, nincs használatbavételi engedélye vagy beázik.

Magánkölcsönök

A tapasztalatok szerint a magánkölcsönök esetén is sok a félreértés a kamattal kapcsolatban.

– Sokan ugyanis egyszerűen félnek tőle, mások viszont járatlanok ebben a kérdéskörben, vagy olyan kamatot – uzsorát – kérnek, amely már büntetendő. Egy kölcsön akkor számít kamatmentesnek, ha pontosan ugyanannyit kell visszafizetnie az adósnak, mint amennyit kapott. Magánkölcsönök esetén kamatot leginkább akkor lehet kikötni, ha egy egyszeri kölcsönről van szó. 

Ha a kölcsönadó üzletszerűen végzi a tevékenységet, azaz rendszeresen és többeknek kölcsönöz pénzt, akkor az a jogszabály értelmében üzletszerű tevékenységnek minősül, amely kizárólag hatósági engedéllyel végezhető 

– húzta alá dr. Kónya Tamás. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában