Hagyományőrzés

2022.04.25. 13:17

Két év után újra kisvitézeket avattak az egri várban

18 egri óvodából 150 óvodás vett részt a kisvitézi próbatételen.

Sz. M. I.

Kisvitézi próbatétel a Dobó István Vármúzeum és a Szivárvány Óvoda Dr. Hibay Károly Tagóvoda közös rendezésében

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Április 25-én, két év után újra megmérettették magukat az egri óvodások a várban a kisvitézi próbatételen, mely a Dobó István Vármúzeum és a Szivárvány Óvoda Dr. Hibay Károly Tagóvodájának közös rendezésében valósult meg. A program keretében 18 egri óvodából körülbelül 150 fő óvodás és kísérőik keresték fel a várat, és a délelőtt folyamán egy vetélkedőn részt vettek. A verseny végén a gyermekeket az egri vár kisvitézeivé avatták, majd a Tekergő Zenekar közreműködésével egy táncházon is részt vettek.

Ringert Csaba, a Dobó István Vármúzeum igazgatója köszöntötte a gyerekeket, akiket tíz különböző állomáson várták ügyességi feladatok a délelőtt folyamán.
A vitézek és az egri nők segítségetekre lesznek, remélem bátorságotokkal, leleményességetekkel ti is az egri vár kisvitézei lesznek, s védelmezitek az erődítményt - fogalmazott. 

– A Szivárvány Óvoda Dr. Hibay Károly Tagóvodája és a Dobó István Vármúzeum közös szervezésében 2012-től, immár nyolcadik alkalommal rendezzük meg a Kisvitéz avatást. A program indulásakor még csak néhány óvoda részvételével, legutóbb már minden egri óvodából ellátogattak a vármúzeumba. Így még Gárdonyi Géza művének elolvasása előtt megismerik a várat, képet kapnak a város múltjáról, s remélhetőleg többször is ellátogatnak majd hozzánk a gyermekek – mondta portálunk kérdésére Ringert Csaba. 

Elmondta, hogy 2019-ben tizennyolc városi óvodából tizennégy gyermekcsapatot fogadtak és a visszajelzések szerint a gyermekeknek, felnőtteknek nagy élményt jelentett a Várban eltöltött vidám délelőtt. 
A délelőtti vetélkedő során a vár legszebb, legérdekesebb részeinek megtekintése szerepel a programban. A történelmi játékok, viadalok hangulatát idézi az ágyúgolyó gurítás, az elveszett talizmán keresése, a célba dobás a lőréseken vagy a zoknigolyó-csata a várfalon. Idén egy családoknak szóló feladvánnyal is készültünk, melyben Eger török kori emlékeihez kapcsolódó helyszínek felkeresésére biztatjuk őket – részletezte.

A Szivárvány Óvoda dr. Hibay Károly tagóvodájának növendékei ügyességi feladatokon túl totóval, régészkedéssel is bizonyították rátermettségüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában