Lista

2022.04.18. 11:33

Sose találod ki, mi a közös James Bondban és Kálomista Gáborban

Cikkünkben olyan ismert emberek szerepelnek, akik megyénk hírnevét is gazdagítják teljesítményükkel.

HEOL

Kálomista Gábor producer az Elkxrtuk című filmről tartott pódiumbeszélgetésen

Forrás: Baranyai Attila/City Magazin

Mindenkinek szívet melengető érzés, ha kiderül, hogy szűkebb hazája mennyi ismert művésszel, sportolóval vagy tudóssal gazdagította Magyarországot. Megyénknek sincs oka szerénykedni: jelen cikkünkben olyan hírességeket gyűjtöttünk egy csokorba, akikről talán nem minden esetben közismert, hogy Heves megyei kötődésűek.

Polonkai Tamás 

Polonkai Tamás
Forrás: Pearls Of Long Loved Years/YouTube

A ’90-es évek kultikus egri grunge rock zenekara, a Polly Is Dead és legújabban a Pearls Of Long Loved Years együttes énekese-dalszerzője, a Galaktika sci-fi magazin szerkesztőségvezetője Egerben született.

Kautzky Armand 

Kautzky Armand a 2020. augusztus 20-i ünnepi megemlékezésen Tihanyban (archív fotó). 
Forrás: Pesthy Márton/Veszprém Megyei Napló

Egerben, 1964-ben született a Jászai Mari-díjas ismert színművész, a Jóban Rosszban, A tanár, a Kisváros, illetve a Szomszédok sorozatok szereplője, számtalan film és tévésorozat ismert szinkronszínésze, többek között a Pierce Brosnan-féle James Bond és a fiatal Clint Eastwood magyar hangja, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem színpadibeszéd-tanára.

Korsós Judit

Korsós Judit (Lola)
Forrás: M2 Petőfi TV/YouTube

A Lola néven is ismert énekesnő 1988-ban született Hatvanban, 2006-ban nyerte el az év énekesnője címet, emellett a Duna TV-n sugárzott SzerencseSzombat, illetve a Dal 2020 és 2021 tehetségkutató versenyek műsorvezetőjeként is szerepel.

Molnár Máté 

Molnár Máté, a Road zenekar frontembere
Forrás: Road zenekar/YouTube

A többszörös arany- és platinalemezes domoszlói rockzenekar, a Road basszusgitáros-énekese, aki emellett több hazai előadó lemezeire is sokszor ír dalszövegeket. A csapatról Heves megye lordjai címmel film, illetve Rock&Road: Az igazán hangos könyv címmel kötet is készült.

Hatos Gábor

Hatos Gábor birkózó
Forrás: Nemzeti Sport

Az olimpiai, világ és Európa-bajnoki bronzérmes birkózó 1983-ban született Egerben. 2010-ben az év magyar birkózója díjjal tüntették ki, illetve 2012-ben megkapta Magyar Ezüst Érdemkeresztet.

Forgács Péter 

Forgács Péter, a Győri Nemzeti Színház igazgatója
Forrás: Csapó Balázs/Kisalföld

A Jászai Mari-díjas érdemes művész, színész, zenész, rendező és színházigazgató 1957-ben született Egerben. A ’70-es évek végén főiskolai társaival (Bubik István, Gesztesi Károly, Sasvári Sándor, Dunai Tamás) megalapította a Színészzenekart. 2007-2009, illetve 2011-2021 között a Győri Nemzeti Színház igazgatója.

Pokorny Lia 

Pokorny Lia színművésznő
Forrás: Czinege Melinda/Hajdú-Bihari Napló

A színésznő Hatvanban született 1971-ben. A Pinceszínházban, a Bárka Színházban, az Új Színházban, majd 2012 óta a Centrál Színházban játszik. Olyan filmekben játszott, mint a Poligamy, a Valami Amerika 3., illetve a Nagykarácsony. 2012-ben pedig a Csillag születik egyik zsűritagja is volt.

Bozók Ferenc 

Bozók Ferenc piarista költő (archív fotó).
Forrás: Kecskemét TV/YouTube

A költő és esszéista, piarista szerzetes, magyar-történelem szakos tanár 1973-ban született Gyöngyösön. Gyermekkorát Domoszlón töltötte, magyar-történelem szakos diplomáját az egri Eszterházy Károly Főiskolán szerezte 1995-ben. 2007 óta publikálja verses- és esszéköteteit. Jelenleg a piarista tanítórend szerzetese.

Kálomista Gábor

Kálomista Gábor producer az Elkxrtuk című filmről tartott pódiumbeszélgetésen
Forrás: Baranyai Attila/City Magazin

A Balázs Béla-díjas filmproducer 1964-ben született Gyöngyösön. A Megafilm Kft. megalapítója és ügyvezetője, nevéhez olyan mozifilmek és sorozatok kötőnek, mint a Valami Amerika, a Zimmer Feri, a Munkaügyek és a Tóth János, valamint a Pappa Pia és az Elkxrtuk.

Bonyár Judit 

Bonyár Judit, a Neofolk együttes alapítója
Forrás: Új Dunántúli Napló

Az énekes, zenész, zeneszerző Hevesen született 1973-ban. Országosan ismertté 2005-2006-ban vált a Megasztár című tehetségkutató műsor harmadik évadának szereplőjeként vált. A népzenei és világzenei alapokra építkező Neofolk zenekar egyik alapító tagja és zeneszerzője. Jelenleg elsősorban zeneszerzőként tevékenykedik, színházi előadásokhoz, gyermekműsorokhoz és táncszínházi előadásokhoz ír zenét.  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában