PET Kupa

2022.05.22. 09:36

Egyre több nagy cég csatlakozik a tiszai szemétmentesítéshez

Minél jobban ismerik a szennyezés gócpontjait, annál hatékonyabban léphetnek fel a felszámolása érdekében. Ez a PET Kupa egyik fő célja, s ezért a tó szennyezettségét az elmúlt hetekben ismét felmérték.

Molnár Helga

A PET Kupások már tíz esztendeje tesznek meg mindent azért, hogy tiszta legyen a Tisza és a vízgyűjtő területe

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Fotó: Huszár Márk

A PET Kupa gárdája immár tíz esztendeje töretlenül dolgozik, hogy felhívja a figyelmet arra a komplex környezetvédelmi problémára, amely elsősorban a megfelelő hulladékgazdálkodási rendszerek hiányára, valamint a hiányzó hulladékkezelési infrastruktúrára vezethető vissza a Tisza felső, határon túli szakaszain. Az elkötelezett, önkéntesek bevonásával működő csapat évek óta végez monitoring tevékenységet annak érdekében, hogy még hatékonyabban folytassák munkájukat. 

– E mögé a vízügy mellett egyre több nagy cég is beállt – mondta portálunknak Bitter Zsuzsanna, a PET Kupa csapatának tagja. Emlékezetes, hogy egy háromoldalú összefogással, amelyet a Tiszai PET Kupa, az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a The Coca-­Cola Foundation – a Coca-Cola­ globális alapítványa – indított útjára, eddig nyolcvan tonna hulladékot gyűjtöttek össze. 

Ezúttal a Diageo – amely a világ vezető alkoholos italokat forgalmazó vállalata az égetett szeszek és a sörök szegmensében – gondolta úgy, hogy részt vállal a munkában. Ábrahám Gergely, a cég európai partnerországok vállalati kapcsolataiért felelős vezetője mondta el, hogy társaságuknál mindig fontos szerepe volt a társadalmi felelősségvállalásnak. 

– A fenntarthatóság területén, a Tiszán nagy tapasztalattal rendelkező PET Kupával alakítottunk ki együttműködést. A közösen elindított Call-Action projekt célja, hogy a probléma gyökerénél, Kárpátalján próbáljunk segíteni. A kétéves programban közel hétszáz tonna szemetet szeretnénk eltávolítani a Tisza vízgyűjtő területéről, ehhez a Diageo pénzügyi fedezetet biztosít. A kezdeményezésben nemcsak az eszközbeszerzés – úgy mint hulladékfelfogók telepítése – költségeihez járulunk hozzá, hanem részt veszünk a lakosság szemléletformálásában is – részletezte. 

A programhoz kapcsolódóan a cég munkatársai nemrégiben egy csapatépítő tréning keretében Dinnyéshát közelében takarítottak ki egy szennyezett parti területet. 100 zsáknyi, 600 kilogramm hulladék gyűlt össze. 

Feltérképezték a folyó vizét - Bitter Zsuzsanna elmondta, sokadjára indul útjára a Tisza-tavi PET Kupa verseny júniusban. Előtte megnézték a tó szennyezettségi állapotát. Nagy meglepetés nem érte őket, a nádasokban, az iszap alatt rengeteg PET-palackkal találkoztak. Ötven helyszínt mértek fel, az eredményeket a tisztatiszaterkep.hu oldalra töltötték fel. A térkép a nemzetközi TrashOut hulladéktérképező applikáció adatait jeleníti meg. A PET Kupa csapatai a forrásvidéktől a torkolatig feltérképezik a folyót és egyes mellékfolyóit. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában