Természetvédelem

2022.05.13. 17:37

Elárvult fiókát találtam - mit tegyek? Segít a Bükki Nemzeti Park

Áprilistól augusztusig tart a fiókaszezon, ilyenkor sokan azt gondolják, az egyedül lévő fiókákat meg kell menteni.

HEOL

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A Bükki Nemzeti Park Igazgatósága felhívja a figyelmet, hogy a magányosnak tűnő fiókák legtöbbje nem árvult el, ezért a legnagyobb segítség számukra az, ha nem fogjuk be, ha pedig már megtettük, a megtalálás helyén mielőbb engedjük el őket.

Nem kell minden egyes fiókát megmenteni, hiszen az a természet törvényei elleni cselekedet. Erre csak a végveszélyben levő fajok esetében van szükség, de a legfőbb cél ott is a megfelelő élőhelyi viszonyok helyreállítása, mert enélkül az ilyen állatok végül csak állatkertekben maradhatnak fenn.

A ragadozók, a betegségek és tapasztalatlanság okozta elhullás a természeti folyamatok szerves része.

Éppen ezen hatások ellensúlyozása érdekében költ a legtöbb kis- és közepes testméretű énekesmadár évente kétszer (esetleg háromszor), évi akár húsznál is több fiókát felnevelve. Mivel ezek a fajok több évig vagy évtizedig is élhetnek, stabil állomány fennmaradásához nincs szükség minden fióka túlélésére. Sőt, ez kimondottan kedvezőtlen lenne, mivel olyan állományrobbanást eredményezne, amelynek következtében rövid időn belül elfogyna a táplálék, betegségek terjednének el, és az állomány magától összeomlana. Ha a településen gyakori madarak egyetlen fiókáját sem mentenénk meg, az állományok azt sem éreznék meg, még a városokban sem.

A BNPI az alábbiakat javasolja, ha felelősen akarunk cselekedni:

Forrás: bnpi.hu
Címkék#bnpi#fióka

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában