Citera

2022.05.11. 10:42

Húsz citerazenekar muzsikál majd a nyári színben Váraszón

Nagyszabású zenei programot szerveznek a kis faluban.

B. K.

Számos helyen adtak már sikeres koncertet

Forrás: HMH

Javában készülnek a településen a június 18-án megrendezendő citerás találkozóra, amelyre húsz zenekart várnak a határon innen és túlról. A több, mint fél évszázada működő Váraszói Gyöngyvirág Citerazenekar Kulturális Egyesület elnökhelyettese, Vincze Bálint érdeklődésünkre elmondta, a program délután egykor kezdődik a szabadtéri rendezvénytéren az újonnan kialakított nyári színben.
Azt is hozzátette, a környéken még nem volt példa ilyen nagyszabású citerás eseményre. A nézőközönség számára rendezvény a színpadi előadások ideje alatt, délután egytől este hétig lesz látogatható.

A találkozó megszervezésével a zenekar rég kitűzött célját éri el. A programot az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával szervezhetik meg. A rendezvénynek helyet biztosító nyári szín a Magyar Falu Program sikeres pályázatával valósulhatott meg. 
A nagy múltú zenekart 1970-ben alapította Pál Aladár, aki 2000-ben – munkássága elismeréseként – megkapta a Magyar Kultúra Lovagja kitüntető címet. 

Az egyesületnek jelenleg harminc állandó tagja van. Veteránjai közt akadnak, akik húsz-harminc esztendeje pengetik a húrokat, s napjainkban ők is nagy gondot fordítanak arra, hogy minél több váraszói és környékbeli gyermek tanulja és éltesse a citerázás hagyományát. A váraszói citerások szerte az országban, sőt, határainkon túl is jó hírét viszik megyénknek.

Az elmúlt években sikeresen koncerteztek Budapesten, Hollókőn, Sátoraljaújhelyen, Tiszakécskén, Mogyoródon, Keszthelyen, Debrecenben és Szlovákiában is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában