Kertkultúra

2022.05.26. 18:49

Most még könnyen eltávolíthatjuk a gyomokat

Kapálással nem csak a talajnedvességet őrizzük meg, a cserepesedést is megakadályozzuk.

MW

Ideje kapát ragadni, gyomlálni, talajt lazítani

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Már lassan mindenki kiültette a paradicsom-, valamint a paprikapalántáit a szabadba. A korábban elvetett zöldségek és konyhakerti növények magjaiból mára szép kis növénykék fejlődtek ki, amelyek között a gyomnövények is gyorsan növekszenek, éppen ezért elengedhetetlen a kézi gyomlálás. 

A gyomtalanítás a sorok között megfelelő húzókapával – horolóval – most még könnyű. Ha kell, akkor a sorokat kézzel gyomláljuk. 

A kapálással nem csak a szellőzést és talajnedvesség megőrzését biztosítjuk, hanem a cserepesedést is megakadályozzuk. A cserepesedés öntözés és esőzés után is könnyen kialakul, ha utána meleg és száraz idő jön, ezért érdemes rendszeresen lazítani a talajt. A gyomokat azért irtjuk, mert a talajtól és így a növényektől is tápanyagot, valamint nedvességet vonnak el. Ügyeljünk, hogy még virágzás előtt eltávolítsuk őket, így a tarack kivételével a komposztra is dobhatjuk. 

Ha gyomlálunk a veteményesünkben, az idejében elvetett sárgarépa, petrezselyem, spenót, hónapos retek is megér egy kis figyelmet. A sűrűre sikerült vetéseket most kell megritkítani, nagyon ügyelve arra, hogy a gyengébb, kisebb növényeket húzzuk ki a talajból, és az erősebbek növekedjenek tovább.

Tipp! A gyommentességet és a fáradságos munkát is megoldhatjuk a mulcsozással, aminek az anyaga lehet mesterséges, azaz nem lebomló műanyag fólia, biológiai úton lebomló fólia. Ilyen például az újrahasznosított csomagolópapír, az agroszövet, a geotextil. A nem lebomló fóliamulcsozás kevésbé jó, mert a levegőtlenség miatt befülledhetnek a növények. Természetes mulcsanyag a gyommagmentes fűkaszálék, lomb, szalma, forgács, kéreg, kőzúzalék is. A mulcs csökkenti a talajeróziót, aktívvá teszi a talajéletet. A legfontosabb szerepe a gyomok távoltartása, a víz megtartása, a párologtatás csökkentése, a hőszigetelés, azaz a túlmelegedés vagy éppenséggel a hirtelen lehűlés elleni védelem. 

Hőszigetelő hatása miatt nem ajánlott május közepénél hamarabb mulcsozni a konyhakerti ágyásokat. A korai mulcsozás gátolja a talaj felmelegedését, ami visszaveti a növények fejlődését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában