Vélemények

2022.05.28. 11:25

Vita dúl Horton, ki hibázott

Kerek Oszkár korábbi horti településvezető azzal kereste meg portálunkat, hogy véleménye szerint Juhász László Dávid ­jelenlegi polgármester valótlan állításokat fogalmazott meg a sajtóban, illetve a május 12-i képviselőtestületi ülésen, amelyen a grémium feloszlatásról döntöttek.

Kiss Balázs Levente

Kerek Oszkár volt polgármester

Forrás: Albert Péter/Heves Megyei Hírlap

Korábban megírtuk, legutóbb Hort képviselő-testülete feszült hangulatban, a legutóbbi jegyző távozását követően feloszlatta magát. Ezzel kapcsolatban a polgármester már a testületi ülésen is meggondolatlannak és felelőtlennek nevezte a jelenlegi grémiumot.

Hangsúlyozta, a falu gazdaságilag stabil és fejlődik. A közelmúltban pedig a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) azért vitt el iratokat a polgármesteri hivatalból, mivel az előző önkormányzati ciklusban keletkezett 10,6 millió forintnyi hiány, s ebben az ügyben feljelentés is született. 

Kerek Oszkár korábbi polgármester e kijelentésekre reagálva közölte, nem igaz az, hogy hiány keletkezett az ő polgármesteri időszakában. Sem a Magyar Államkincstár, sem a 2019-es átadás-átvételt hitelesítő Heves Megyei Kormányhivatal nem állapított meg ilyesmit – foglalta össze. 

– Az viszont igaz és tény, hogy a Juhász László Dávid vezette önkormányzatot súlyosan elmarasztalták a hatóságok törvénytelenségek miatt – emelte ki Kerek Oszkár. Hozzátette, ezek az esetek sorozatosan jellemezték az elmúlt két és fél évben a horti önkormányzat munkáját. Meglátása szerint 2020-tól milliós büntetéseket kaptak, pályázati pénz szabálytalan felhasználása miatti visszafizetés is történt. 

– Juhász László és tanácsadói a korábbi önkormányzat, a volt jegyzők és az önszántukból távozott vagy eltávolított dolgozók jó hírnevének bemocskolásával vezeti félre a hortiakat – fűzte hozzá Kerek Oszkár. 

Hortnak a rendszerváltozás óta eltelt időszakban három településvezetője volt

Kassa László a szocializmusban még a tanácselnöki feladatokat látta el, ám mivel nem akadt komoly kihívója, egészen 2006-ig ő vezethette a falut. Ekkor változtatni akartak a helyiek. Az önkormányzatban addig képviselőként dolgozó Kerek Oszkár lett a település első embere egy új tagokkal felálló képviselő-testülettel. 

– Nyolcvanmillió forintos hiány, közüzemi számlatartozások, csődközeli állapot fogadta Hort akkori megválasztott képviselőit. Sok-sok évnyi munka volt a károk felszámolása, mely végül meghozta az eredményét. A község gazdasága helyreállt, új lehetőségek adódtak – tudatta Kerek Oszkár. Hozzátette: utak épültek, megújult az óvoda, az iskola, egészségközpontot hoztak létre, figyeltek az idősekre, a kultúrát is kiemelten kezelték. 

– A település jövőjét nagyban befolyásoló pályázatokon ipari parkra, bölcsődére és szociális intézményre is több száz millió forintot nyert az önkormányzat 2019 előtt. Elkezdődött egy új fejlődési szakasz. Ebben az időszakban a legtöbb pénzt a térségben Hort nyerte el – világított rá. 

A teljes képviselő-testület és a polgármester is kicserélődött 2019 októberében a választások után

Juhász László Dávid vette át a stafétát Kerek Oszkártól. Az új polgármester ciklusa elején élvezhette a képviselők teljes támogatását. 
– A 2019-es helyhatósági választás óta véget nem érő rágalomhadjárat folyik a korábbi szakemberek és a volt önkormányzati testület ellen, miközben az előző ciklusban elnyert nagy értékű pályázatokból semmi nem valósult meg. A megtervezett ipari park helyén csak a gaz nő, a bölcsőde sorsa is kétséges az akadozó munkálatok miatt. Sorozatosan váltják egymást a jegyzők, akik mind jelzik, hogy Hort működésével súlyos gond van. A NAV nyomozásba kezdett. Az utolsó, hatodik jegyző távozásával a képviselők feloszlatták a testületet és az általuk addig támogatott Juhász László Dávid ellen fordultak – foglalta össze az okokat Kerek Oszkár. 

Szerinte mindez nem változtat azon, hogy asszisztáltak a törvénytelenségek elkövetéséhez, s őket is felelősség terheli. 

Megkerestük a NAV Heves Megyei Adó- és Vámigazgatóságát azt tudakolva, hogy pontosan mit vizsgálnak a hatóság szakemberei az elvitt horti iratokban. Ám válaszukban közölték, folyamatban lévő ügyről a NAV nem hozhat nyilvánosságra részleteket. Portálunk újabb érdemi információ napvilágra kerüléséig nem közöl írást a horti helyzetről. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában