Kérdőjelek

2022.06.28. 20:14

Csak a szabályoknak megfelelően lenne érdemes felújítani a herédi fiókpatikát

Tizenkét és fél millió forint értékben szeretné felújítani a patika épületét a bérlő, ám a képviselők ezt még nem hagyták jóvá. Sok a kérdőjel.

Kiss Balázs Levente

Nem csak a tetővel van gond az épületen, szinte nincs olyan pontja, ami ne szorulna felújításra

Forrás: Albert Péter/Heves Megyei Hírlap

A képviselő-testület június közepén rendkívüli testületi ülésen tárgyalt volna több aktuális témában előterjesztést, melyek közül az egyik legsürgősebb a helyi futballklub kétmillió forintos támogatása volt. A Herédi Labdarúgó Klub számára még év elején elfogadtak hatmillió forintot, amiből négymilliót már megkapott. Most újabb kétmillióval gazdálkodhat a döntés értelmében. A pénz önerőként szolgál a futballöltöző TAO-pályázati összegből folyó építéséhez. Az ülésen megerősítették, hogy a majdan elkészülő épület szolgáltatásai a falu lakossága számára nyitottak lesznek. Ezt követően a fiókgyógyszertár felújításával kapcsolatos előterjesztés következett volna, ám ekkor az ülés félbeszakadt, mivel Kómár József és Kapuszta Zoltán önkormányzati képviselők távoztak az ülésről.

Ilkó-Tóth András polgármester lapunknak elmondta, az önkormányzati tulajdonú gyógyszertár épülete felújításra vár, ezt a bérlő szeretné saját beruházásként elvégezni. A távozó képviselők az ülésen nem adtak magyarázatot kivonulásuk okára.

Később Kapuszta Zoltán önkormányzati képviselő jelezte szerkesztőségünknek, hogy a miértekről beszámol. Kifejtette, hogy a gyógyszertári épület rekonstrukciójának kérdése közel egy éve téma, többször el kellett már halasztani a tárgyalását, mivel kérték, hogy szakmailag megalapozott előterjesztés kerüljön a testület elé. Mint fogalmazott, most sem ilyen anyag született.

– Hangsúlyozom, a patika felújítására szükség van. Ezt szeretnénk is támogatni, de olyan konstrukcióban, ami mindenkinek jó, hiszen az épület a falu tulajdona, a gyógyszertár üzemeltetője pedig bérlő – emelte ki a képviselő. – Három árajánlatot kellene bekérni, ez nem történt meg. Nem tudjuk, pontosan milyen műszaki tartalom áll mögötte, nem láttuk a részletes árajánlatot.

Hozzátette, egy felkért műszaki ellenőrtől kellett volna költségvetési kiírást kérni. Ugyanakkor az, hogy a bérlővel olyan szerződést kössenek, ami aztán újabb tíz évre rögzíti a bérlet összegét, a mai inflációs környezetben elfogadhatatlan.

Ilkó-Tóth András polgármester az üggyel kapcsolatban kifejtette, a jelenlegi bérlő több mint tíz éve üzemelteti a fiókpatikát, s jelképes havi ötezer forintos bérleti díjat fizet.

– Nincs olyan jogszabály, ami előírná azt, hogy egy bérlő csak akkor végeztethet el egy felújítást, ha bekért legalább három árajánlatot – emelte ki a polgármester. Közölte, ma egy önkormányzat csak szívből megköszönheti, ha egy bérlő felújítja és nem a végletekig lelakja az általa bérelt ingatlant.

A Heol megkereste Lestyán Balázs gyógyszerészt, a herédi fiókpatika bérlőjét is. A vállalkozó megköszönte az érdeklődést és kifejtette, most nem szeretne nyilatkozni a sajtónak, egyben reményét fejezte ki, hogy hamarosan rendeződhet az ügy.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában